海水領域 SeaFishZone

查看: 4381|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

新手重置魚缸,所有硬件器材問題。 [複製鏈接]

樓主
師兄們好!小弟以前玩開水晶蝦同水草,但係個缸經過一次大災難後,收咗山。現在人到中年,想玩番個RT缸。爬文發覺原來玩咸水比玩淡水貴好多,由零開始置器材至少由萬幾二萬起步。真係.............

因為屋企地方有限,只能做個36"x14"深x26"高滴滴缸。現在除水冷、UV外,所有器材需要重置。請問師兄們如訂做魚缸,你們會在香港訂做或是上大陸做? 而器材會上大陸買或香港買好? 或是有d乜嘢因為外國貨的質量好,一定要在香港買會長久耐用?

還有少少問題:
1) 淡水用過既生物環可否重用在咸水缸?因之前買咗唔少$$
2) 死珊瑚石如放回西頁區海中可以令佢變番生物石嗎?如可以,約要放幾耐?
3) RT缸用唔用UV?

謝謝師兄!

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
rt準備以sps定lps為主?用咩系統?
做缸香港大陸都無乜所謂,香港貴d唔洗咁煩,大陸做你自己要跟得好先得
國産設備已經乜都有,睇你要求去到咩級數
淡水生物環無用過藥既話可以用落咸水度,但你開RT唔洗用環既
死石放海中當可以變番生物石,但開缸唔需要生物石都得
RT缸可以用UV 可以唔用

板凳
26"高左好多

地板
ko1008 發表於 2014-5-10 12:03
rt準備以sps定lps為主?用咩系統?
做缸香港大陸都無乜所謂,香港貴d唔洗咁煩,大陸做你自己要跟得好先得
...

對唔住,師兄,還未知道什麼叫sps or lps. 系統會行沙缸。謝謝

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

shadowlch 發表於 2014-5-10 13:48
對唔住,師兄,還未知道什麼叫sps or lps. 系統會行沙缸。謝謝

SPS 軟山瑚   LPS硬山瑚
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

shadowlch 發表於 2014-5-10 13:48

sps硬珊瑚lps軟珊瑚
系統喺講過濾系統,目前rt較流行既系統有zeovit 同用np豆豆最多人用
你喺論壇主頁珊瑚討論果度睇下先先了解下d基本資料,唔明再問

ko1008 發表於 2014-5-10 14:16
sps硬珊瑚lps軟珊瑚
系統喺講過濾系統,目前rt較流行既系統有zeovit 同用np豆豆最多人用
你&#2194 ...

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-10 14:17

阿榮板,你玩野

嘉賞物流 發表於 2014-5-10 14:22
給你一個提示,現在造新缸我也是以此為我個人準則。當你泊貼雙腿,試試將手指穩貼腳指,當你感到非常辛苦, ...

嘿嘿...這只証明你老了.我現在都不能嘞.

ko1008 發表於 2014-5-10 14:20
阿榮板,你玩野

小弟真心架.
我都未養過呢d野,點會識.
我候先 先上goodle睇咩叫lps sps.

我係wingk960 發表於 2014-5-10 14:34
小弟真心架.
我都未養過呢d野,點會識.
我候先 先上goodle睇咩叫lps sps.

咁你反應都好快下姐,我係seafood行様様搞過下,不過無樣叻

ko1008 發表於 2014-5-10 14:45
咁你反應都好快下姐,我係seafood行様様搞過下,不過無樣叻

嘿嘿...唔係俾人問到啞啞.點好意思

謝謝各位大哥!小弟會睇多d post

嘉賞物流 發表於 2014-5-10 14:22
給你一個提示,現在造新缸我也是以此為我個人準則。當你泊貼雙腿,試試將手指穩貼腳指,當你感到非常辛苦, ...

加埋氧氣桶,十足似去左大堡蕉

缸20寸高已經頂盡
大陸器材已經好夠玩 記住器材一定要一步到位 唔洗貴但要啱用 唔係成日換器材就唔好啦