海水領域 SeaFishZone

查看: 13722|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

求救,新手開缸 No2 no3很高~ [複製鏈接]

樓主
開缸1星期,N-Cycle應該開始中,NH3=0 No2,No3爆紅,
啡苔開始生長,PH 8 ,咸度1.022
加入淘寶紫苔生物石$4.5一斤x2
(連水寄,石上生物還活動),平到笑~
再加舊有死石x2件
加入(死仕)黃尾藍魔x1,三點白x1增加ammonia
隔天加入Calcium 10mL)

器材~
45x30x30背漏
1倉~白棉,生物棉,500g珊瑚骨,250g MA環s~
2倉~DIY致冷水冷泵,水溫保持26-28度~
BM NAC QQ 化氮,好多泡(已小改),底層放了
250g MA環s~
3倉~DIY N/P豆豆樽w/30mL豆+400/L泵,1300/L上水泵(當造流)~
Lutex LED aqua Nova w/additional timer
每天10小時照燈,想開大藍光令苔生長~加快養水cycle~

請問是否時間問題,No2是否一定會回到0?因為怕濾材不夠。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
又是攪到咁複雜.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
師兄,有何高建?謝謝。

地板
sf181283 發表於 2014-5-8 23:11
師兄,有何高建?謝謝。

你何睇睇小弟之拙文.就在置頂.
因你說得太深.我唔太懂.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我睇過喇,但係我係怕我濾財不夠,
因為看文發現最小要有10%濾材,而我肯定不夠。
加上網上大多數人只談及nh3>no2>no3,po4的程序,
至於點減,我大概明白,但係no2轉no3係用厭氧菌,而我現在setting~看似感覺不夠養菌,,
加上我nh3已經零,之後no2,no3高,問題就係no2高係一定會回落定係點?真係唔係太明白。
我都唔知自己講咩。。。

超大背滴魚缸

真係好大,係我以前沙缸嘅3份1都無,因為我出國2年,全部被我老巴掉了。。。

師兄唔好玩啦小弟只係45cm 不是45吋。。。

其實你只係養魚.就唔駛想咁多.你覺我得濾材唔夠.那你背滴能再放多嗎?
如不能.你就不用理嘞.暫時你只需理會NO2.這個程.你想急都急唔到.
當你1見有啡苔.NCYCLE就即係開始起動,這時.你耐心等.
當啡苔不在增加.你再CHECK NO2.就差不多嘞.
豆豆呢D.降NO3.暫時你用唔著.愈多野,你就只會愈煩.
希望幫到你喇.

cm

再講1下.我Q缸九吋.很多魚都養活.我只有MA爆環.1個氣木化氮.
有幾大,放幾多濾材.你估得到吧?
虎皮在Q中1個星期.已Q過落缸有.
藍仙.法仙.美石.幢仙.有些記不起了,幾款蝶魚.算是OK嘞.

覺得唔夠菌咪落環囉 冇環咪放生物石囉 , 還定ching都落左生物石
nh3>no2>no3
no2 當你上升到2ppm 總有一日會回落到0 唔係就唔洗等啦 , 環/石夠菌 自然會回落 時間約2星期-2個月都有

加多句 放心等no2回落到0  

謝謝大家,我真係好有會心慢慢等到零先加生物,

sf181283 發表於 2014-5-9 00:30
謝謝大家,我真係好有會心慢慢等到零先加生物,

C兄D石番黎有冇處理過,商家通常冇處理, 會有好多惡菌, 加上運輸途中高溫令石中生物腐敗,毒上毒, 正確是要把石的雜物清除, 再用powerhead吹一個月左右,予以處理才放主缸,循序漸進方正確,你將D已腐敗既石即刻車落主缸,第一步已行錯,手尾會好長,要換好多水先可穩定,有排搞
樓上個位C兄對, 新手唔好搞咁多理論數據,只要簡單同步驟正確就成
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

powerhead吹一個月。真係咁吹得

我只用海水清洗過,石已車入缸,現在只好等待.
但是否要勤換水?因為聽說養水其間最好不要換水。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

依家乜都唔洗理,等

等待中,啡台開放周圍生長,連玻璃都係。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

等得悶悶地可以擦下玻璃