海水領域 SeaFishZone

查看: 6813|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

ufo一問。。。     [複製鏈接]

樓主
請問。。。ufo過淡幾耐會“完全”死亡呢? 還是過完淡只是離開魚身。。。變做好似一粒粒透明狀?過完。。。還會殘留 其他形態(卵)係魚上嗎? 如果rt 有咩解決ufo 方法呢
thx

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
過淡 1010 一個月,應該死曬!但會有少許影响珊瑚

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
rt 缸由於行 1010 所以,所有微量原素都要加多一些

地板
就是。。。rt都可以行1010嗎?會否太淡?
還有。。。深水寶石 同 巴里天使 會捱得住 過淡?或者1010嗎?
感謝

超級版主

永久禁言

rt 行 1010 係一定會有影響的,所以你自己要行量一吓!魚或珊瑚邊樣重要d,還有降低咸度係分2~3日降低

最後想問下。。。不想放棄 軟野。。。有位置安置魚兒 咁魚兒過淡後行1010一個月就痊癒
咁珊瑚基石上會有 ”蟲種”嗎? 如果有 又唔行淡 可以學白點咁 清缸兩個月 令蟲完成生命周期 自然死亡嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我覺UFO好小會離魚身,我試過中左幾次.FOT缸.拎出黎浸.出晒UFO之後即落返缸.
就一直冇再發現UFO了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

可能好小 但理論上應都會。。。如果唔係咪好難傳播?
咁我都係先撈魚上來醫醫先 thx兩位大大

超級版主

永久禁言

ufo 係會離開魚身的,因為我現在都中了 ufo ,就算張魚移離主缸再進行淡水浴,清理曬魚身的ufo後再放回主缸,格日魚身又有返 ufo,好彩我的魚只是有生物石和魚,所以我選了行 1010 不過我正在試吓可否減短行 1010 時間至 14日。

唔過淡。。。直接慢慢降至1010 再行一個月。。。可清嗎?
還是覺得 寶石。。。天使 過淡 太大危險。。。
點解要縮短至14日呢? 如果捱到14日。。。一個月應冇問題
如果怕失色。。我覺得升番1。022以上時 理論上 魚色會變番(見過朋友個條紫吊係咁)但時間可能較失色長

超級版主

永久禁言

因為我都是第一次行 1010 e個方法,現在已行到第十三日,好快就睇到結果!還有始終大多數咸水魚是生存在 1021~1025 ,所以本人不想太長期 1010,現在可以很定答你的是,魚色方面一定會淡色 、 生物石同時起了變化(部份生了青苔)

超級版主

永久禁言