海水領域 SeaFishZone

打印 上一主題 下一主題

環在珊瑚缸     [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
我咁睇,
1. N2 去 ammonium compounds由nitrogen fixing bacteria做,魚缸內此菌份量好小,效果可以忽略。
2. 水中ammonium compounds主要來自餵食。糧無比魚食都會比其他野食,最後一係變成該生物既肉,一係代謝後變ammonia排出。
3. ammonium compounds轉no3靠nitrifying bacteria. 此菌要似附「表面」生長。任何表面都得,而有凹凸不平位既表面可提供更多表面面積,所以可以比多d菌生。石同環都係做緊呢樣野。
4. 環會令no3升,我估主要係因為環會卡垃圾,令原本可以比化氮打走,棉隔走既野留左係水度分解出更多ammonium compounds再令no3升。如果係底缸加個做流吹正d環,應該可以解決問題。外國有用環養珊瑚既ching都係咁做,效果ok。當然,細菌死都會放番n出黎,太多環養太多菌都會令baseline level既no3提升,即係no3長期唔上唔落keep係一個水平。
5. 大家講既厭氧菌將no3變番做n2,理解上可能有小小錯誤。其實「厭氧菌」並不討厭氧氣,亦唔須要無氧氣先生到。基本上,呢d厭氧菌(denitrifying bacteria)係缸中周圍都係,只不過佢平時唔吸no3,都係吸氧氣黎做呼吸作用(同人一樣)。不過,佢地有能力係唔夠氧既情況轉用吸no3。因此,只要我地提供到一個低氧既環境,就可以「焗」佢地吸走no3。所以講緊既重點唔係生唔生到「厭氧菌」,佢地周圍都係。而係可唔可以做一個低氧環境,迫佢地轉吸no3唔吸氧氣。
6. 環可以做到低氧環境。只要生係表面既菌夠多,而環既洞夠細就得。生係表面既細菌吸走菌氣,而洞細水流慢帶唔到足夠氧氣去洞入面,咁個洞中就係低氧環境,d厭氧菌(denitrifying bacteria)會開始吸no3。只係,呢個份量有幾多呢?環既中心低氧位我估唔會好多,因此環可以做到,不過效果低。
7. 如果講到效能,用碳源呢個方法一定比製造低氧位焗厭氧菌吸no3高。因為製造低氧位都要有足夠(好大)既位置先有明顯效果,如果唔係基本上唔夠no3形成快。而碳源則唔須要佔好大位置(基本上就咁車carbon落魚缸就得)。
8. 但係碳源都有佢既問題… 因為碳源其實係比多d能量細菌,等佢生快d生多d。而係佢地生長既過程除左能量仲會吸水入面既nh3/no2/no3黎整蛋白質。咁,就可以將溶左係水中既no3,變成細菌既身體,再由化氮打走。但係,如果支化氮唔夠勁,打唔走,咁d菌又留番係水度,咁佢地又會死又會放番n出黎,即係得個吉。因此行碳源,勁化氮係必須。
9. 碳源仲有另一個危機,就係當細菌生多,如果一下子改變太大,會令魚缸失去平衡。一個缸其實入面有好多不同品種既菌,佢地互相克制,令缸內環境保持平衡。如果一下子某幾隻生得多左好多,會令成件事失控,可以反缸。
10. 碳源令菌生,生會吸no3。其實仲會吸走其他野,因此元素既補充都要注意。我就咁落海水素加換下水其實都得。而菌生會吸走邊種特定既元素,我真係唔係好知,要請大師們補充。

最佳新人 論壇元老

沙發
chihim 發表於 2014-5-2 10:36
吸元素?  用翻之前滾豆 一個月無換水既 數據

鈣少20 鎂少30 kh少1  一缸軟野加lps

同意海水素唔可以加太多。我一個月一加支。而問心,我覺得唔加都唔會差太多,因為我一星期都換1卅8水。加,都係心理作用多。(有碳吸d,化氮又打d,豆有菌又吸d,加番d安心d…)

最佳新人 論壇元老

板凳
chihim 發表於 2014-5-2 10:51
適當數量細菌,我估計係由落幾多碳源控制吧

環多菌會多,前提係有野刺激d菌爆長?

有位,其實就會生到。
水入面只要有好小,就算check都check到係0,都夠菌生。
菌生長,最大既限制因素係位置。
因此,太多位,就會生太多菌。菌累積多,死都會多。
咁既情況,會不斷放番no3出黎。
只係,放出黎既no3會又被菌吸番。
吸no3生長,死又放番出黎…
一個cycle咁。
因此唔會見到no3係咁上升。
而係會見到no3 keep係一個水平不變。
平衡點咁既情況。

呢個係太多菌既問題。
而環,提供既surface area太大,好多時都會引致呢個問題。

最佳新人 論壇元老

地板
我覺得石太多都會有呢個問題。不過石通常唔會因為無人會放到成個魚缸只得石。
而以我所知kz既石仔係用作吸附劑,用途同碳相似。

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-5-2 16:42
沸石。。  吸野只系一個小功能,主要系養菌

我一向以為係相反,沸石係吸ammonium ion.
只係放到吸唔到,又唔拎走,就變相養菌…

最佳新人 論壇元老

calvinho20 發表於 2014-5-14 23:23
請問各位師兄以上所指既「清潔工」係什麼生物

我估是指螺呀蝦呀蟹呀個d

最佳新人 論壇元老

無水冷除非夏天24小時一星期7日長開冷氣