海水領域 SeaFishZone

打印 上一主題 下一主題

環在珊瑚缸     [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
用SERA環獨特設計,可以提供"空間"給厭氧菌繁殖及居住
但需要水流環境配合,做出"缺氧",否則就只能繁殖更多好氧菌,產生更多NO3
所以用環都須用得其所
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

沙發
chihim 發表於 2014-4-28 19:41
如果無甘多nh3 變no2

菌用乜來製做no3?  no3唔係no2轉化出來?

化氮平時機械式減小"輸入",當生物式增強,自然能增加"輸入"
人工加入補品如魚/珊瑚糧,氨基酸等能增加"輸入"
空氣中氮氣能滲入水中,叫nitrogen fixation
況且在正常情況下,全因為光,缸中動植物會生長成長,,自然"輸入"不斷增加

你所講"對等"係啱,cycle嘛

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

板凳
chihim 發表於 2014-4-29 10:49
甘,有無環 同 no3 多少 ,其實無關係吧
工廠都需要原料去製做成品吧。。

在足夠好氧菌支持下,NO2和NO3形成係一個非常快速過程,缸中好多地方都可以進行處理,如沙粒表面,生物石外層,就算生物綿都可以但要數到缺氧環境以供給厭氧菌存在進行反硝化活動NO3->N2,就只有生物石內層,豆豆內層或DBS最底的水層,所以反硝化速度取決於厭氧菌多少,
講嚟講去養水建立N-cycle,無非求養足夠適合既菌,環既出現能提供小量佔用空間以作為硝化菌工廠,SERA更能將一部分作為反硝化工廠,令到缸中N-cycle行快啲啲完成咁(我估,我未試過用)

你其實想講當有人原本經雙0,再加環係咪多條魚??其實係多咗條,除非用環嚟代替其他養菌物料,如沸石桶

版主

馬記廁所友

地板
chihim 發表於 2014-4-29 11:57
ncycle  要行得完 就唔需要用碳源了。。

炭都會變為CO2散走,或者型成白色粒粒calcium bicarbonate等等
你個缸係咪密封式,生物沒有生長?

你唔餵魚,ncycle就真係會行唔完

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-4-29 11:56
其實唔一定要sara 環, sara 環係我心目中 唔係用來去no3的

只係因為石少 無沙,用環來替代

同意環只作另一型式去培養出細菌,但非終極型式

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-4-29 13:09
行得完的話,點解no3 還check得出。。

照理係有行既,不過100 %  裡面 得50%行完左

應該講細菌係ncycle中主要角色,而當中厭氧菌要在相當環境之下才存在
我真心想知,一個FOT冇石冇沙底,只得生物環(任何牌子)打爆沙倉,日日跟足落VSV,NO3可唔可長期保持低水平??

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-4-29 14:25
可以   你無見過 魚缸滾豆  np 低水平?

無石 只用環啵。。  vsv random 落一種 效果一樣

我指冇用豆
冇沙冇石外加液體碳源,普通FOT生物環設置,可唔可以維持超低NO3??

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-4-29 14:29
碳源最先用系污水處理,全世界都用左好多年了

論文都好多。。

依家講緊落環可以除NO3效力

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-4-29 15:23
反過來 環去唔去到no3 我唔在意,因為都系需要太多環

這個貼 我想表達 用環 唔會無端端增加no3 之嘛

我想知有情況叫"養魚唔夠環",係咪等如唔夠菌?唔夠菌即代表乜?係咪高NH4低NO3?

版主

馬記廁所友

Lewis_Lo 發表於 2014-5-2 02:19
小弟有個問題
我40吋缸,600L水,用120L SERA環,豆樽只放20ML豆豆,開缸三個多月,養十多條仙及十幾隻蝦。 ...

600L水,石都應該唔少
我估你啲豆豆做唔到啲乜,得20ml咁少
10條咩類型仙魚先
你啲環應該做到野

版主

馬記廁所友

TIMTIM師兄所言甚是
用環目的只求:
適當數量細菌--適當的環境--適當處理效果

版主

馬記廁所友

行外加炭源,食carbonate好快,要多補充