海水領域 SeaFishZone

打印 上一主題 下一主題

環在珊瑚缸     [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-5-2 16:42
沸石。。  吸野只系一個小功能,主要系養菌

我一向以為係相反,沸石係吸ammonium ion.
只係放到吸唔到,又唔拎走,就變相養菌…

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

6-8星期裡面  只吸了幾粒鐘 就飽和。。。

其實時間都系菌住,對比之下米 小功能

TimTim 發表於 2014-5-2 10:05
我咁睇,
1. N2 去 ammonium compounds由nitrogen fixing bacteria做,魚缸內此菌份量好小,效果可以忽略。 ...

very good

請問各位師兄以上所指既「清潔工」係什麼生物

最佳新人 論壇元老

calvinho20 發表於 2014-5-14 23:23
請問各位師兄以上所指既「清潔工」係什麼生物

我估是指螺呀蝦呀蟹呀個d

禁止訪問

站在前方 勇氣驅不散

不正常人類及珊瑚研究中心  ←加入FB  群組

理論上係work, 無光低氧,但問題是,環既數目同水體比例係幾多呢?
之前位師兄400L水對120L環,係咪真係要咁多環?
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

過濾器系統的獨特的雙極水流原理,能夠實現不同的水流速度,這有助於創建BIOFLOW系統的非常高的過濾性能。為機械和化學過濾的過濾器的上部,相對快速的流動速度是特別有用的。較慢的流速,在另一方面,是在過濾器的下部有用,以確保厭氧細菌,這對於生物過濾至關重要的最佳發展。

我見大溪地d人多數用尼個養珊瑚,都ok.無咩嘢,好簡單.
但佢地直車海水.

觀塘成業街成運工業大廈609室
9235 4628 蕭先生
Facebook 專頁
https://www.facebook.com/seadragonhong

各C兄 咁我現在用生物石➕生物環➕NP通心粉
是否可以養到珊瑚及魚但我無水冷
水溫27-28度有合適珊瑚養嗎
請問24x12x20吋缸用幾多NP通心粉

最佳新人 論壇元老

無水冷除非夏天24小時一星期7日長開冷氣

最佳新人 活躍會員 論壇元老

partychan 發表於 2014-8-4 23:30
各C兄 咁我現在用生物石➕生物環➕NP通心粉
是否可以養到珊瑚及魚但我無水冷
水溫27-28度有 ...

真係有心養珊瑚,加個水冷先

最佳新人 論壇元老

250l水既瑚仙缸,冇返6,70l環真係唔掂,
之前係魚街聽人講話珊瑚缸冇人放環嫁no3工廠黎嫁咁,但我信左佢
之後係到睇完試下加環,加完真係有好好既效果,我石多環多no3都係0😆

樹喜 發表於 2014-8-21 00:13
250l水既瑚仙缸,冇返6,70l環真係唔掂,
之前係魚街聽人講話珊瑚缸冇人放環嫁no3工廠黎嫁咁,但我信左佢
...

睇唔到no3 幾多,師兄,甘你有無行豆減no3?

最佳新人 論壇元老

sunnyman 發表於 2015-8-28 16:49
睇唔到no3 幾多,師兄,甘你有無行豆減no3?

有行豆呀,,