請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 83966|回復: 76

環在珊瑚缸     [複製鏈接]

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

環其實真是no3的製造基地,這個想法是沒有錯,硝化菌是在有表面面積的地方生長,包括玻璃,石,沙,甚至上水喉都有,為何放生物環製造咁多no3,因為生物環內的微細空間很多,即代表左表面面積比沒有細微空間多了,而面積多了,細菌著床的地方大左,所以硝化菌就越多,就會把nh3-no2-no3,硝化菌去到no3就停止了,所以缸水只會一路積存no3了,可以做的就是餵食減少或經常換水了,咁no3再進一步點轉化為n2(氮氣),就須要厭氧菌工作,所以以前就會用黑白波或厚沙底以做到減no3這個果效,但現在已經有很多方法減no3了,所以有些人既珊瑚缸唔用生物石,或漂石潔淨d石及用十分少石去養珊瑚,咁d菌種沒有著床的地方點好呢,最有效又有大效能就是生物環了,咁又會諗環係no3工廠,咁即係點呢,不用擔心,去no3的方法已多的是,現在多以落碳原方法令不同菌種生長,以吸取no3 po4 為食物,所以不用再怕了,而令菌種生長上面已經講過就是越多面積就越多菌,咁生物環就是最好的選擇了,另外,有人會用sera
環,話個環既設計可令厭氧菌生存在環內去減no3,信不信由自己決定,如真的做到有厭氧菌生存,大前提是要令環內做到超級無敵慢水流,令氧氣減到最低環境下,相信會有生存空間。

我只係代魚友ricky出post

呢D討論都好有火花

希望各會員能理性討論,互相尊重,不希望各會員人身攻擊,污辱,詆毀, 煽動, 單打個別民族、地區人民,粗言穢語或帶有粗口的貼圖。
污辱泛指言詞卑劣,利用尖酸刻薄的字句惡意抨擊或中傷對方,令人難堪,及以貶義之字詞形容對方。

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

"現在多以落碳原方法令不同菌種生長,以吸取no3 po4 為食物"
這個以落碳原方法,唔係好明白應該點做

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Jamjam226 發表於 2014-4-25 17:58
"現在多以落碳原方法令不同菌種生長,以吸取no3 po4 為食物"

碳源刺激細菌生長,從而達到將NP 降低的方法。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

異養菌

管理員

我係新手

chihim 發表於 2014-4-25 19:15
異養菌

你有無再求其D呀

最佳新人 論壇元老

管理員

我係新手

garry 發表於 2014-4-25 20:44
膠手係求其d架啦。

最佳新人 論壇元老

最佳新人 論壇元老

個個膠手珊瑚缸都加環,二仔底

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

有發表係好事,希望大家可以一齊討論

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Jamjam226 發表於 2014-4-25 17:58

NP通心粉。豆豆就係碳原

最佳新人 活躍會員 論壇元老

其實RT加環只係加重咗除no3系統既負擔,有需要咪加囉,有乜所謂,大不了再加强除no3系統功能

但個個缸情况唔同,如果本身個缸連no3都未搞掂,人加我又加就無意思

無加重, no3 係幾多就幾多,唔用環 唔會no3 低左

no3 係no2 變的 唔係無啦啦d 環會爆no3 出來

最佳新人 熱心會員 論壇元老

基本上整個缸每一處地方都有硝化菌把nh3 no2 no3 ,但珊瑚缸不加環是不是無咁多no3,可能會,但係一樣會有或超標,控制方法一係減少餵食,但現在已大大不同,控制no3方法很多,多餵食,珊瑚一定養得更好,現在控制no3方法是以碳源著手,就是讓不同菌種生存在缸內去控制np,菌種是須要空間生存,越多越好,正如fot,點解要咁多生物環,就是希望有更多硝化菌去把nh3轉化到無咁毒既no3,從而養到更多魚,珊瑚缸亦一樣,希望有更多不同菌種生存在珊瑚缸內,生物環就是有著十分多的表面面積提供十分多既空間給予不同菌種生存去吸收np,這樣就可以養更多魚同給予珊瑚餵食令珊瑚更健康美麗

只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

論壇元老

你正在跟型男激情對話

最佳新人

好!高手
我淨係用廁所水嫁炸

最佳新人 論壇元老

r199818 發表於 2014-4-27 21:06
基本上整個缸每一處地方都有硝化菌把nh3 no2 no3 ,但珊瑚缸不加環是不是無咁多no3,可能會,但係一樣會有或超 ...

咁係咪即是用生物環都可以養珊瑚?如可以,用環但no3長期Keep12.5 - 25而珊瑚都有開同生長咁係咪代表成功呢?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

用SERA環獨特設計,可以提供"空間"給厭氧菌繁殖及居住
但需要水流環境配合,做出"缺氧",否則就只能繁殖更多好氧菌,產生更多NO3
所以用環都須用得其所
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2014-4-28 08:12
用SERA環獨特設計,可以提供"空間"給厭氧菌繁殖及居住
但需要水流環境配合,做出"缺氧",否則就只能繁殖更多好 ...

如果無甘多nh3 變no2

菌用乜來製做no3?  no3唔係no2轉化出來?
輸入同輸出唔係對等既?  

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

chihim 發表於 2014-4-28 19:41
如果無甘多nh3 變no2

菌用乜來製做no3?  no3唔係no2轉化出來?

化氮平時機械式減小"輸入",當生物式增強,自然能增加"輸入"
人工加入補品如魚/珊瑚糧,氨基酸等能增加"輸入"
空氣中氮氣能滲入水中,叫nitrogen fixation
況且在正常情況下,全因為光,缸中動植物會生長成長,,自然"輸入"不斷增加

你所講"對等"係啱,cycle嘛

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔