請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12579|回復: 18

醫生蝦 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

醫生蝦
水質要求:中
水溫:22-28度
光度水流:
侵略性:低
簡介:適合在珊瑚缸養

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊
窮等人家...........藍仙仔

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

論壇元老

輕功水上飄

唔知點解養唔到,已經對温對水都唔得,次次都過唔到兩個鐘
新手學習中

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

lap912 發表於 2013-5-6 23:06
唔知點解養唔到,已經對温對水都唔得,次次都過唔到兩個鐘

下次試下用個膠兜癡係缸頂養定先落缸
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

輕功水上飄

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-5-6 23:25
下次試下用個膠兜癡係缸頂養定先落缸

筲箕定膠兜,會唔會係水温,因冇水冷,長期廿八度
新手學習中

ckht168 發表於 2013-3-19 02:56
養吊必須有的蝦

點解養吊必須???

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Same !!!

唔知點解養唔到,已經對温對水都唔得,次次都過唔到1個鐘
試用個$15膠兜癡係缸頂養定先落缸,都過唔到1個鐘,dead in 膠兜  

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

lap912 發表於 2013-5-6 23:37
筲箕定膠兜,會唔會係水温,因冇水冷,長期廿八度

長期廿八度
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

我都死左兩隻,第三隻養到而家都幾個月未死,3隻對水對溫時間都一樣。上次魚鋪仲話唔洗對水,對完溫即放落去

kato1983 發表於 2013-5-7 21:06
我都死左兩隻,第三隻養到而家都幾個月未死,3隻對水對溫時間都一樣。上次魚鋪仲話唔洗對水,對完溫即放落去 ...

我死左16隻 .......

原來咁難搞

RT缸唔莥搞 如果個缸有重金屬係到就好快屎
我果二隻係個缸到幾年都仲未死.....佢地係rt白點救星 由其對吊頪

最佳新人

ccchung 發表於 2013-5-8 00:05
我死左16隻 .......

16隻

16隻醫生蝦元凶(死因熱死)
駱駝蝦2,馬騮蝦,醫生蝦4,紫海兔2,金錢麒麟,食苔巴士2,六線狐

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

lamlhc1 發表於 2013-5-7 02:16
點解養吊必須???

食白点

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

ccchung 發表於 2013-5-7 16:12
Same !!!

唔知點解養唔到,已經對温對水都唔得,次次都過唔到1個鐘

D蝦新買回來好易抽筋,所以對完水連水慢慢落缸就得