海水領域 SeaFishZone

樓主: timhmy
打印 上一主題 下一主題

飲用純水機養魚和珊瑚 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

kenji_f 發表於 2014-4-10 19:12
我想知這部瀘出來的水TDS度數是幾多。

如果只純過濾,TDS數值應無大改孌。
如過濾加RO,TDS數值應可由約100跌至低過10。
如再加埋DI的話,TDS數值應=0

我就用廢水洗地,FOT加水用等等
其實養魚就係會浪費,唔想浪費,不如唔好養。

14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Lewis_Lo 發表於 2014-4-9 00:31
平時換水就用返廁所水,依加部RODI只用嚟補水,或當廁所水有問題時做後備

用廁所水唔使rodi傢咩?

Jamjam226 發表於 2014-4-11 00:50
用廁所水唔使rodi傢咩?

廁所水唔使用rodi
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Lewis_Lo 發表於 2014-4-11 00:52
廁所水唔使用rodi

哦…咁要用其他過濾吗

Jamjam226 發表於 2014-4-11 00:55
哦…咁要用其他過濾吗

我用一陶瓷樽加一炭樽過濾

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=34420&extra=page%3D1&page=1

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

廁所水過ro di,會比人笑死的。。。。