請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: supermarlbo

想請教各位師兄,師姐,可唔可以幫手指教吓,十分感激! [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

杯底條去水喉駁個收集樽,
咁就唔使成日洗杯
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Lewis_Lo 發表於 2014-5-11 00:53
新化痰爆水好正常

哦! 咁等佢行順先睇睇喇,因為改沙缸好大工程

最佳新人 活躍會員 論壇元老

ybkwok 發表於 2014-5-11 01:00
咁就唔使成日洗杯

收集柸應常洗,因樽頸有污垢會影響效能。唔好懶!
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

開缸魚,我會選將來setup好曬之後,都會養個D魚,因開缸魚都是生命來的。
現在最好先想清楚自己想養那一類魚,然後再買生物試水。
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

最佳新人 論壇元老

唔使改沙缸 , 化氮下面唔放環應該夠高 .

ybkwok 發表於 2014-5-11 01:00
咁就唔使成日洗杯

而家駁左去棉兜,皆因有如滔滔不絕的江水!

尾倉放得落嗎?再唔得就暫時升高佢放主缸,當run in後再放回沙缸頭倉

CURVE 7
    Capability : 700L-900L(185G -240G)
           pump: ROCK - SP2000  
Pump power: 16W, 220V 50Hz /110V 60Hz
     Dimensions: 235×200×530mm(9.25" * 7.87" * 20.8")
       Water Level :9.5"-11"

你48“缸,估計約500升水,如果唔係養太多大魚,用呢支化氮免強應該頂得住

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我就用緊curve7,妳支野應該放低小小,唔使甘高。新水無咩可打,由距爆翻十日八日,之後會正常番,再調準出水就ok

Lewis_Lo 發表於 2014-5-11 01:46
尾倉放得落嗎?再唔得就暫時升高佢放主缸,當run in後再放回沙缸頭倉

哦,thx! 師兄,尾倉放倒! 原來要run吓先!希望run完就ok啦!!
咁其實run幾耐倒,因我觀察住支化氮,發覺佢一時狂湧泡,一時又冷靜左落黎,連頸位都唔到,係佢安裝問題定係全部新化氮都係咁呢?

deter 發表於 2014-5-11 09:50
我就用緊curve7,妳支野應該放低小小,唔使甘高。新水無咩可打,由距爆翻十日八日,之後會正常番,再調準出水 ...

師兄,係咪駁條污水管去棉兜,由佢爆,另外,調出水係咪後面果碌min 1 2 3 max!
Thxthx!!

supermarlbo 發表於 2014-5-11 09:53
師兄,係咪駁條污水管去棉兜,由佢爆,另外,調出水係咪後面果碌min 1 2 3 max!
Thxthx!!

聽你講完,有如飯後一支煙!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

慢慢喇.行順左就得架嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-5-11 10:19
慢慢喇.行順左就得架嘞.

,收倒!!