請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12846|回復: 53

想請教各位師兄,師姐,可唔可以幫手指教吓,十分感激! [複製鏈接]

48吋主缸+36吋沙缸,有環同碎骨,養左幾年淡水魚,如果想轉鹹水,其實係就咁加鹽,定係要換曬啲水同洗曬啲環? 同埋爬左好多文,都未決定用邊隻化氮,內置,外置同針刷等等,或者邊款好啲,主缸加沙缸約750升水!想請教各位師兄,師姐,可唔可以幫手指教吓,十分感激!
寫漏左,我都係想轉fot, 而家主缸係無景無石無沙,如果轉鹹係咪要擺翻幾舊石響缸底會好啲呢?

check pm

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

你最好洗洗D野.唔係我本人覺得好污糟.用最簡單思想,
換水,加鹽,諗化氮.上水泵. 開缸.由佢行.睇下有咩唔妥,再執執佢.
化氮係最大投資.上萬既化氮都有.認定用幾錢買.再搵同價方向搵.
做境唔好諗住.影響你思維.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

所以生物環清洗干淨,用鹽開新水,
加魚糧或魚仔(死士)運行N-Cycle,
一般要行一個月,燈長開,化氮慢慢㨂
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

首先唔該曬各位師兄先,即而家首先係洗環,洗缸,同換曬啲水,跟手去買鹽,鹽計同試劑,再落魚糧同魚仔做n-cycle, 再搵隻化氮!搞掂先慢慢加生物石或死石,而家有左步驟就起碼有翻方向先!!初初係驚新水會無咁好,而家明白!

supermarlbo 發表於 2014-3-26 11:56
首先唔該曬各位師兄先,即而家首先係洗環,洗缸,同換曬啲水,跟手去買鹽,鹽計同試劑,再落魚糧同魚 ...

冇錯,千祈唔好諗太多野..行左水.就知個缸有咩要執.
愈諗得多.只會愈多野攪,到頭來..樣樣買D.咁就重煩.
兩大配件
1 上水泵
2 化氮

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

清缸底,用黄骨做景,一勞永日。
沙缸有位就盡放生物環。放多無壞。記得買鹽度計,消化箘,
順便推銷下先
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=38053&page=1&extra=#pid399569
相薄
https://flickr.com/photos/62438887@N02

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

supermarlbo 發表於 2014-3-26 11:56
首先唔該曬各位師兄先,即而家首先係洗環,洗缸,同換曬啲水,跟手去買鹽,鹽計同試劑,再落魚糧同魚 ...

有耐性的話,  最好養水夠一個月以上,  再慢慢加D小魚 (我自己會加兩隻小蝦或其他生物,  慢慢完成 n-cycle, 觀察下生態是否平衡)

咁之後果半年就容易經營了

新手跳海最好用黃骨 / 死石,  因為你下一個難題會係用藥醫魚  

暫時停賽

用開個上水泵係呢隻,係咪可以照用?

個沙缸36吋,有4倉,想請教各位通常個化氮係擺邊個倉? 由棉,環,化氮,點嘅次序擺先正確呢?(頭倉18cm, 2倉20cm, 3倉26cm, 4倉20cm)

我係wingk960 發表於 2014-3-26 13:48
冇錯,千祈唔好諗太多野..行左水.就知個缸有咩要執.
愈諗得多.只會愈多野攪,到頭來..樣樣買D.咁就重煩.
...

完全同意,萬事起頭難,真係爬文爬到眼花,愈諗愈多差啲啲精神分裂,因我想轉鹹其實諗左成兩年,而家都係簡單啲,直接轉左鹹缸先,之後先慢慢逐步黎!

C兄.棉唔好浸水.你隻泵.外置,當然重用得.冇問題.

我係wingk960 發表於 2014-3-26 20:56
C兄.棉唔好浸水.你隻泵.外置,當然重用得.冇問題.

明白,咁就唔洗煩個泵先!師兄,你放棉個盒係咪要diy呢?點解我咁多年都on膠膠呢,你提一提,而家諗倒浸住啲棉係應該會大檸樂! 好彩我初初覺得條滴漏槽好嘈,所以喺條滴漏槽D球上面封左好多棉隔聲,咁就經常換上面D棉!之前D魚先沒乜事!
咁我而家要先解決呢個問題先

棉兜.你是但諗過密實盒.淝兩個孔走水.面就淝一個入水.
咁就初步構思.就OK.前面位C兄,叫你買咩NO2 TEST.立立雜雜,唔駛咁快買住.
咩UV.PH.個D.慢慢先諗.我養左幾年.UV PH都重未有架.
開左缸.隊D粗魚落去.壹,兩個月.再買野TEST
畫得唔太好...未以為係3文治呀..

我係wingk960 發表於 2014-3-26 22:47
棉兜.你是但諗過密實盒.淝兩個孔走水.面就淝一個入水.
咁就初步構思.就OK.前面位C兄,叫你買咩NO2 TEST.立立 ...

收到!劃得清楚,一睇就明曬!

買齊野,用 IMG-20140406-WA0000.jpg
左個龜缸diy棉兜,

背板用左啞加力膠片,磨沙黑,但落埋鹽之後就成缸都好多透明嘅膜咁飄黎飄去,大檸樂,決定換水! IMG-20140406-WA0004.jpg

supermarlbo 發表於 2014-4-6 17:54
買齊野,用左個龜缸diy棉兜,

Ching, 建議係棉盒前面整洞,免去唔切水就麻煩。
另用什麼化氮?