海水領域 SeaFishZone

查看: 3905|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

36吋魚缸淡水轉海水 [複製鏈接]

樓主
現在36X20X25吋魚缸淡水 想轉養咸水 有什麼要注意?例如:用不用 清潔生物環?
因為是背滴漏缸 只有5吋闊 有什麼化氮夠位又夠力支持36吋魚缸呢
諗住玩FOT   有冇C兄指教下

沙發
謝謝ken1970 C兄

板凳

地板
kAIkIN 發表於 2014-3-24 18:40
沙樽,qq

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

QQ 一定唔夠力!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

樓主,你個缸當見水22吋都有250L,用qq化氮絕對唔夠,你可留意有冇外置h&s110化氮二手放,應足夠你缸用。另外生物環方面,應用水量比例1/10計算,即要25L環,沙樽亦不能養到咁多菌量。可考慮加濾桶養菌;再加個前置過濾。只屬個人意見,希望幫到你。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

魚苗 發表於 2014-3-24 21:08
樓主,你個缸當見水22吋都有250L,用qq化氮絕對唔夠,你可留意有冇外置h&s110化氮二手放,應足夠你缸用。另 ...

有師兄話nac3.5適合  nac3.5夠力嗎

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

fishyu 發表於 2014-3-24 22:17
有師兄話nac3.5適合  nac3.5夠力嗎

官網資料介紹可用於100~300L,以打80%功效計算都唔足夠處理250L。因你水量不少,背倉位應不足位置於合適的化氮,建議你用外置化氮,如用nac 這牌子,最好以能處理300~500L較佳。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

魚苗 發表於 2014-3-25 08:18
官網資料介紹可用於100~300L,以打80%功效計算都唔足夠處理250L。因你水量不少,背倉位應不足位置於合適的 ...

明白 謝謝師兄^^