海水領域 SeaFishZone

樓主: Mr1234
打印 上一主題 下一主題

Kessil A150W LED ”有一支新野”   [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
Lewis_Lo 發表於 2014-3-13 01:57
小弟只話因WATT數相差太遠關係,不應相比較,並非偏低K記,又或者抬高M記。

記然CHING專登開個新 a/c  ...

我分享下啦... 我用的是A350W, 新款 A360WE 會光多15~20%.

第一, kessil 真係好暗, PAR值勁低, 30CM 下只出到169. 如果A360WE同官方聲稱一樣光20%. 即係200PAR左右. 30CM下得200PAR係非常暗.
第二, kessil 最好係兩支以上一齊用, 因為係單一點光源. 會有陰影.
第三, kessil 好處係混色好.
總結, kessil 要兩支以上先追得上一支R420R, 但光度仍不及一般LED, 玻璃能反射多一D光, 暗區比較少. 而價錢黎講變相係貴好多.

最佳新人 論壇元老

沙發
Kei1477 發表於 2014-3-13 11:16
師兄,是30寸水深定30cm呀

無水直接30CM距離用錶量. 同埋實測耗電係74W, 非90W

如果30寸水仲有200PAR就嚇死人啦...

最佳新人 論壇元老

板凳
WA, 咁樣分享下你地都單單打打, 你地唔係打手都無人信...

拿, Source ar... 原來睇下report都可以叫科學家.
http://www.1023world.net/blog/kessil-a350-test

數據, 你果D叫咩數據, 有亮度數據咩? 定你唔識英文? 得 coverage 同 penetration 咋喎. 有亮度咩? 90W燈用表度得74W耗電咁係咩意思?

上面個 REPORT 有晒波長, 亮度"實測"數據. 你唔 gur 的就自己買個 uptek mk350 測下波長, 二萬. 唔捨得就買 apogee 三千幾. 咪係度憑空質疑人.

最佳新人 論壇元老

地板
chihim 發表於 2014-3-14 08:35
支野都出左幾年,我有朋友都用左幾年。

養軟體或者lps 都ok 既,混色唔錯,又細支

其實我之後係想講.
如果比我揀

R420R, 三千幾COVER 30~36吋.
VS
KESSIL X 3, 成皮COVER 30~36吋.

我貴D都會揀KESSIL.

點知比D打手串... 就睇下佢地有咩講.