海水領域 SeaFishZone

樓主: Mr1234
打印 上一主題 下一主題

Kessil A150W LED ”有一支新野”   [複製鏈接]

Lewis_Lo 發表於 2014-3-13 09:42
攞冠軍大曬咩,贏咗冠軍就睇低其他品牌。No good
美國網站賣緊約3千,香港一般(但 ...

師兄請記住我没有睇低其品牌R420我都有用個我係問下你R420係唔係唔洗錢

Lewis_Lo 發表於 2014-3-13 09:42
攞冠軍大曬咩,贏咗冠軍就睇低其他品牌。No good
美國網站賣緊約3千,香港一般(但 ...

師兄請記住我没有睇低其品牌R420我都有用個我係問下你R420係唔係唔洗錢

最佳新人 論壇元老

Lewis_Lo 發表於 2014-3-13 01:57
小弟只話因WATT數相差太遠關係,不應相比較,並非偏低K記,又或者抬高M記。

記然CHING專登開個新 a/c  ...

我分享下啦... 我用的是A350W, 新款 A360WE 會光多15~20%.

第一, kessil 真係好暗, PAR值勁低, 30CM 下只出到169. 如果A360WE同官方聲稱一樣光20%. 即係200PAR左右. 30CM下得200PAR係非常暗.
第二, kessil 最好係兩支以上一齊用, 因為係單一點光源. 會有陰影.
第三, kessil 好處係混色好.
總結, kessil 要兩支以上先追得上一支R420R, 但光度仍不及一般LED, 玻璃能反射多一D光, 暗區比較少. 而價錢黎講變相係貴好多.

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

有戲睇

nickdo 發表於 2014-3-13 10:54
我分享下啦... 我用的是A350W, 新款 A360WE 會光多15~20%.

第一, kessil 真係好暗, PAR值勁低, 30CM 下 ...

原來如此,多謝分享!

第一, kessil 真係好暗, PAR值勁低, 30CM 下 ...

最佳新人 論壇元老

Kei1477 發表於 2014-3-13 11:16
師兄,是30寸水深定30cm呀

無水直接30CM距離用錶量. 同埋實測耗電係74W, 非90W

如果30寸水仲有200PAR就嚇死人啦...

最佳新人 活躍會員 論壇元老

多謝Ching分享。
呢D咪就係講解返支燈好處及壞處,等有興趣魚友多點資料參考,比較後,再決定那支燈比較適合自己。
而不是取了甚麼冠軍,就話支燈好 ,點貴都值。唉!
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

nickdo 發表於 2014-3-13 13:32
無水直接30CM距離用錶量. 同埋實測耗電係74W, 非90W

如果30寸水仲有200PAR就嚇死人啦...

原來師兄係科學家

最佳新人 論壇元老

冠軍係咩冠軍咁勁先。原來講緊reef builder個「冠軍」…
想提一提,呢個冠軍係網民“投”出黎,過程無真係評審過支燈既效能卅優點。除非直接將“票數”解讀為支燈既“能力”啦。
順帶一提,個「冠軍」已經係上年既事。今年,kessil支新A360WE四強止步左喇。識買,緊係買新晉冠軍Ecotech支Radion啦…(開玩笑)

最佳新人 論壇元老

WA, 咁樣分享下你地都單單打打, 你地唔係打手都無人信...

拿, Source ar... 原來睇下report都可以叫科學家.
http://www.1023world.net/blog/kessil-a350-test

數據, 你果D叫咩數據, 有亮度數據咩? 定你唔識英文? 得 coverage 同 penetration 咋喎. 有亮度咩? 90W燈用表度得74W耗電咁係咩意思?

上面個 REPORT 有晒波長, 亮度"實測"數據. 你唔 gur 的就自己買個 uptek mk350 測下波長, 二萬. 唔捨得就買 apogee 三千幾. 咪係度憑空質疑人.

美國佬 發表於 2014-3-13 15:34
人地上邊咪有數據,原來你係自家研發

寫係90就一定足90 ga啦? 你check 過未? 人地check過啵

人地還用緊添,你用過未?

無用過 無check 過 行埋一邊 體野算啦

Mr1234 發表於 2014-3-13 15:22
原來師兄係科學家

你又係乜吖?口水佬吖?

美國佬 發表於 2014-3-13 15:42
成日得把口,得閑爬下文

爬完文當真理吖?   

最佳新人 論壇元老

講開又講埋,呢支其實唔係「冠軍」燈…
kessiL2012冠軍個支係A350。
開post個支A150W,係2011年四強就比踢出局。而將佢踢走既,係maxspect支mazarra…

拿,講事實ja,我無講邊支燈好用架。而我一開始其實都講緊呢個reef builder既比賽唔係好反映到邊支燈好。
只係,如果真係要認真咁對待個比賽結果,咁都要知講緊既係邊一年邊支燈,咁解姐∼∼∼∼∼

最佳新人 論壇元老

Kei1477 發表於 2014-3-13 20:56
四強止步!師兄妳毛港錯!蛋对首港錯,

2011年呀

最佳新人 論壇元老

Kei1477 發表於 2014-3-13 20:56
四強止步!師兄妳毛港錯!蛋对首港錯,

2011年係150w對maxspect支mazarra, 2013年個支係360w... 睇清楚先啦。