請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

暫時未能終止死魚......最奇怪係......今天訓醒5條火焰仙一齊死...唔知關唔關事..

kwunhung 發表於 2014-3-19 11:36
暫時未能終止死魚......最奇怪係......今天訓醒5條火焰仙一齊死...唔知關唔關事..

我估唔關事。因我有條火焰仙都無事

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ulgycat 發表於 2014-3-19 13:07
我估唔關事。因我有條火焰仙都無事

X2 我條火焰仙都冇事。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

師兄,你留唔留意到係大白定細白?

個缸可否check 下NO2數據?

論壇元老

我都覺得5關事x3,因我都有條火焰仙。會5會你份量太多?今日剛好落了第2日藥,魚依舊搶口,珊瑚未見有何副作用,但白點依舊多。稍後再更新

G-force 發表於 2014-3-19 09:21
咁要由頭計過喎。因為你可能加左新白點落缸。

我個人心態係將呢隻藥當新魚輔助品
白點對新魚影響較大~如果唔係大型爆發對舊魚影響唔大(如果發生我會考慮用銅)
魚缸重未飽和,我又點會唔再加魚呢(呢個心態我相信唔洗多講,大部份師兄都明 =/=)
用藥第6日,除白點皇上重有一.二粒外,全部魚再無白點出現,包括新加之七彩吊
如呢次白點皇甩咗後再無感染,我相信此藥係成功的

(用後感~葯性慢.難溶.落咗唔可以即時無曬白點,但可止再次感染。雖然成4舊但份量多,可用多次療程,計落唔算太貴(我缸約400/L水.一個療程約用1/5).

論壇元老

ulgycat 發表於 2014-3-20 10:55
白點對新魚影響較大~如果唔係大型爆發對舊魚影響唔大(如果發生我會 ...

Ching, E隻藥堅超難溶,你用咩方法?我就用牙尖篤散佢 5知有冇D好D既方法呢

浪費钱

knec0412 發表於 2014-3-20 12:07
Ching, E隻藥堅超難溶,你用咩方法?我就用牙尖篤散佢 5知有冇D好D既方法呢

我都係篤....篤....篤...

ulgycat 發表於 2014-3-20 14:55
我都係篤....篤....篤...

我落沙缸。

knec0412 發表於 2014-3-20 12:07

不如試下開小小暖水,溶左佢先,之後先倒入缸。

ulgycat 發表於 2014-3-20 10:55
白點對新魚影響較大~如果唔係大型爆發對舊魚影響唔大(如果發生我會 ...

期待。

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-20 16:17
不如試下開小小暖水,溶左佢先,之後先倒入缸。

好,等我今晚試下先。順便Update下,用藥3日,2條魚白點依舊,但態都冇轉弱,重係搶食。藥既份量都是照Keep半𨫞1次,如到星期日重未見改善,好5好加多少少藥既份量呢?

knec0412 發表於 2014-3-20 19:28
好,等我今晚試下先。順便Update下,用藥3日,2條魚白點依舊,但態都冇轉弱,重係搶食。藥既份量都是照Ke ...

唔好,因為藥廠話起碼落10日,因為白點週期問題,你等d白點從魚身發哂出來先。這是正常過程。

關唔關要溶藥事呢.?我直落沙缸

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-20 21:50
唔好,因為藥廠話起碼落10日,因為白點週期問題,你等d白點從魚身發哂出來先。這是正常過程。

明白,tks ching。甘希望E段期間佢地可以頂得住啦

論壇元老

knec0412 發表於 2014-3-20 23:54
明白,tks ching。甘希望E段期間佢地可以頂得住啦

5太清楚,但說明書話要整溶哂D藥先可以落

論壇元老

更新一下先,昨晩已見藍咀5多掂,打直游,呼吸急,身上既白點依舊很多,今早已返家鄉了。反而條人子B,白點冇明顯改善,但依舊搶食,報告完筆

knec0412 發表於 2014-3-21 13:34
更新一下先,昨晩已見藍咀5多掂,打直游,呼吸急,身上既白點依舊很多,今早已返家鄉了。反而條人子B ...

師兄你的光照時間是幾時?落藥時間又是幾時?有魚友話最好10pm前關燈,之後才下藥比較有效。

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-21 18:18
師兄你的光照時間是幾時?落藥時間又是幾時?有魚友話最好10pm前關燈,之後才下藥比較有效。

光照為1130至0100,1130至1600及2230至0100為月光燈,落藥時間晚上約2300及早上0830 。E家只能夠睇埋條人字B先可有結論成效