海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force
打印 上一主題 下一主題

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2014-3-10 22:56
G-force Ching, 你c緊隻白點藥有冇效ar?另外見你用蒜汁浸糧係咪加強抵抗用Ka?tks

我是以下魚缸設定下藥的。1.白點初期,魚數9,有生物石,無沙底,開化氮,關uv下進行。經過10天下藥後沒有返發。效果唔錯。師兄可以試下。不過每位師兄魚缸設定也有分別,效果有機會不同,下藥時間也可能有影響。至於蒜汁,是希望可以加強魚兒對白點的抵抗。只是對抗白點期間用。但有閒蒜汁不可放太久,否則沒有效力。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2014-3-11 23:34
Tks Ching, 我只是新手1名,眼見舊魚身體健康頂得到,但新魚就頂5住,所以想C下,如果5係以後5使買新魚。 ...

新舊魚都冇問題。你係珊瑚缸?

knec0412 發表於 2014-3-12 12:50
係呀,軟珊瑚,不過全部係粗生野。等我過幾日去買返黎C下先。試完隔1個月買條魚返黎c下先
另外想請教一 ...

廠方建議最少10日最多20日。

ulgycat 發表於 2014-3-13 08:34
我係偏向覺得頭洞與銅有關。所以先唔想用姐。
真係唔明你點解咁講。
呢幾舊水我都係捱面包捱返嚟 ...

師兄試完可以報告下,得唔得冇所謂。

knec0412 發表於 2014-3-12 20:26
甘你落左幾多曰呀?見到冇白點就停?可否分享下你治療既過程ar?tks

我只落了11天,之後冇白點就停。我只是早上未開燈前落一次及晚上十點後落一次。每次都是沒有燈光下下藥。這是因為針對白點夜晚時間繁殖的特性而下藥的。沒有特別過程。

師兄如果試,可以報告下成敗。我相信未必有100%成功的個例。如果多d師兄試過加上記錄魚缸,可以比多d魚友參考。失敗也知什麼時候唔work。

ulgycat 發表於 2014-3-14 08:17
魚6條。死石景。最近入咗條粉吊令全缸白點爆發。
見有擴散跡象。而用蒜沖浸糧無改善。個人唔鐘意用銅 ...

有冇沙底?uv記得off.

ulgycat 發表於 2014-3-14 21:26
今晚落葯第4次~即係第二日
平日都無咩時間細心觀察,發現條火炎仙條尾有幾粒.唔肯定係落葯前已有定落葯後
...

其他魚有冇白點?

傻傻地單眼仔 發表於 2014-3-14 15:37

幾時出去FS?

Draculas 發表於 2014-3-14 23:11
聽日萬0等

你仲未出現嘅?我等緊你咊

kwunhung 發表於 2014-3-16 16:47
原來官網話 落約期間, 要停O3, 抽起D 碳!

我冇用o3

knec0412 發表於 2014-3-17 21:16
因新入3日既藍咀同人子B爆白,(重要5少),見佢地重未收口,我終於忍冇可忍,今晚都買左返黎C,今日第l日, ...

介紹下個缸,有乜魚,是否珊瑚缸?

kwunhung 發表於 2014-3-15 21:04
我今晚剛剛買咗返來,剛剛落咗第一次....再同大家報告...

全缸有乜魚,有幾多有白點?有冇珊瑚?介紹下

kwunhung 發表於 2014-3-18 15:43
死傷己無數...
缸中有一半魚...大約十條左右中咗....
150*70*90CM RT缸...

未有咁快。身上多左應該係之前上左身嘅白點。未離開條魚係殺唔死的。

knec0412 發表於 2014-3-18 21:50
CHING見笑了,我普通24寸背滴,扣左石&器材約80L水,魚有約10條,(舊魚冇白點金頭仙,火焰仙,黃吊,帆吊,小醜,橙 ...

好正。期待報告。

ulgycat 發表於 2014-3-19 00:51
落葯第5天。除咗粉吊外其他魚白點甩咗暫未有復發情況。
而粉吊只餘下掌位。。對我感覺係有效。 ...

咁要由頭計過喎。因為你可能加左新白點落缸。

ulgycat 發表於 2014-3-19 13:07
我估唔關事。因我有條火焰仙都無事

X2 我條火焰仙都冇事。

kwunhung 發表於 2014-3-19 11:36
暫時未能終止死魚......最奇怪係......今天訓醒5條火焰仙一齊死...唔知關唔關事..

師兄,你留唔留意到係大白定細白?

個缸可否check 下NO2數據?

ulgycat 發表於 2014-3-20 14:55
我都係篤....篤....篤...

我落沙缸。

knec0412 發表於 2014-3-20 12:07
Ching, E隻藥堅超難溶,你用咩方法?我就用牙尖篤散佢 5知有冇D好D既方法呢

不如試下開小小暖水,溶左佢先,之後先倒入缸。

ulgycat 發表於 2014-3-20 10:55
我個人心態係將呢隻藥當新魚輔助品
白點對新魚影響較大~如果唔係大型爆發對舊魚影響唔大(如果發生我會 ...

期待。