請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 45151|回復: 230

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

珊瑚缸養魚,除左膽心魚咬珊瑚及no3,po4問題外,魚兒有白點也是非常頭痛問題。除捉魚有難道外,落銅更加不可能。市面出售的珊瑚白點藥很多也不能完全殺死白點。有魚友經驗,有些魚兒對珊瑚白點藥有良好返應,有些魚兒就沒有效力。到底是珊瑚白點藥真的完全沒有效,還是這些藥品可以殺死部份白點,而某些魚兒品種又比較容易中招,就真是要更多魚友分享經驗才知真相。有些藥廠更建議某時段才下藥。

小弟自轉珊瑚魚缸後,白點不知從那堥荂A又出現在我魚缸。之前經過搬屋搬缸,也沒有出現過白點。小弟除了半年前加過,基本上沒有搞過魚缸。上一次白點出現,已是幾年前了。

今天好不幸,在火焰仙尾發現一點白點。由於起石要很大公程,小弟膽粗粗再試一次珊瑚白點藥。我會定期update 大家。

今天第一晚落藥。下藥時間:10:30pm

白點:火焰仙尾,1粒。

此藥我用開都 ok  !

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

edlsang 發表於 2014-2-24 13:45
此藥我用開都 ok  !

希望我都成為成功例子啦

今早8:00am 下第二次藥。火焰仙尾位粒白點仲喺度。我已關掉uv, 化氮就繼續運作。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

等你包膠
小丑劏房:snowcassox7 白金x2黑雪x2 混種背心x2
https://m.facebook.com/happyclownswork/
facebook香港小丑繁殖交流分享區

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

1點都落藥

heary 發表於 2014-2-24 16:42
1點都落藥

好大粒,睇佢會爆成十幾廿粒

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

G-force 發表於 2014-2-24 16:49

大媽瘡

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你錢多無計,珊瑚缸邊可能無白點。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

G-force 發表於 2014-2-24 16:49

我都 keep 住落左 2wk , 先有D 好轉 。

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-24 18:31
你錢多無計,珊瑚缸邊可能無白點。

我潔霹呱

edlsang 發表於 2014-2-24 18:36
我都 keep 住落左 2wk , 先有D 好轉 。

廠方話要落最少10天,最多20天。所以2星期都差唔多。珊瑚白點藥比人感覺慢及藥力弱,所以時間長d也不出奇。

heary 發表於 2014-2-24 17:50
大媽瘡

今晚粒媽瘡仲健在

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

白點冇處不在,

管理員

我係新手

你左賣珊瑚咪一樣有做埋D無為野

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

老友如果隻葯唔得,不如提高鈣試下。

請問版主隻藥邊度買?

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-24 22:31
你左賣珊瑚咪一樣有做埋D無為野

你屋企夠日日有塵啦,唔好清潔呀笨

深水角 發表於 2014-2-24 23:40
老友如果隻葯唔得,不如提高鈣試下。

今晩隻白點已經離開條火焰仙了。e埸杖要開始了。