請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

G-force 發表於 2014-5-8 22:55
應該係白點死而非藥殺死,顏色𨍭淡同不太搶口應該係白點引起。請講下未下藥時情況,魚數量,品種及 ...

G force 師兄,我個係36"滴漏缸,沙缸分四倉,全放生物石加5L環,化氮放二倉(BM curve skimmer)魚種有小丑,澳洲仙,法仙,紫月,一楝,藍面。之前加個一條太后,係同魚網師兄買啲。現在澳洲仙同法仙身上都有白點同擦身,但仍算搶口,其他魚暫時無乜異樣。請教現在我應該點做?謝謝!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

yy228 發表於 2014-5-9 22:29
G force 師兄,我個係36"滴漏缸,沙缸分四倉,全放生物石加5L環,化氮放二倉(BM curve skimmer)魚種有小 ...

冇珊瑚嘅?如果得魚,不如用銅直接d?

我見好多外國師兄在初期白點開始後下藥,一般兩星期後效果比較明顯。只落5天作用不大。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

yy228 發表於 2014-5-9 22:29
G force 師兄,我個係36"滴漏缸,沙缸分四倉,全放生物石加5L環,化氮放二倉(BM curve skimmer)魚種有小 ...

令外,師兄有冇溶左d藥落缸?就咁落缸比較難溶,我會用熱水倒入一個細杯子,再落藥落杯,挍溶先倒入缸。

G-force 發表於 2014-5-9 22:44
冇珊瑚嘅?如果得魚,不如用銅直接d?

我見好多外國師兄在初期白點開始後下藥,一般兩 ...

銅會否影響生物石?

G-force 發表於 2014-5-9 22:53
令外,師兄有冇溶左d藥落缸?就咁落缸比較難溶,我會用熱水倒入一個細杯子,再落藥落杯,挍溶先倒入缸。
...

有啊!我用暖水開溶後放落尾倉。

yy228 發表於 2014-5-10 09:09
銅會否影響生物石?

師兄只養魚,影響不大。小弟之前的生物石一様落銅,吸清銅後,蝦仔還生存,今天還用來養珊瑚

yy228 發表於 2014-5-10 09:11
有啊!我用暖水開溶後放落尾倉。

繼續試吧,完成一個療程才決定對自己個缸有沒有用,5天沒有什麼效的。

G-force 發表於 2014-5-10 10:55
繼續試吧,完成一個療程才決定對自己個缸有沒有用,5天沒有什麼效的。

好的。我都想再試多一次。啲藥溶左直接落主缸還是落沙缸比較好呢?

yy228 發表於 2014-5-10 12:39
好的。我都想再試多一次。啲藥溶左直接落主缸還是落沙缸比較好呢?

主缸吧

G-force 發表於 2014-5-10 14:45
主缸吧

知道,唔該哂

5用10日,雙倍藥量開始控制小量白點!

白點不受控,雞心身上多咗好多,但仲食得,另有幾條魚都有幾點,
先把雞心移到Q缸治療

kwunhung 發表於 2014-5-17 20:01
白點不受控,雞心身上多咗好多,但仲食得,另有幾條魚都有幾點,
先把雞心移到Q缸治療

從前師兄經驗,好似隻藥對雞心冇乜效,師兄會否在主缸繼續下藥?可以看看對其他魚如何。

我而家都用緊,RT缸一直有白點,呢兩日白點嚴重左,火焰,西非成身都係,其他得一兩粒,昨天落藥死左木盒,其他無死,而家試藥

而家用耿SERIOUS INFECTION果個用量三平匙對50 GALLON水,我個缸就岩岩50 GALLON

chanyinpok 發表於 2014-11-16 02:48
我而家都用緊,RT缸一直有白點,呢兩日白點嚴重左,火焰,西非成身都係,其他得一兩粒,昨天落藥死左木盒, ...

師兄有冇進展?

根治唔到。控制到,而細白就唔得。一發不可收拾

細白  國外網站話 Fish Vet Revive 有效
有冇Ching試過?香港邊道有?

熱心會員 論壇元老

說明書好似話如果白點多可以用3陪份量

10月29日因爆發白點,一星期已有一條黃吊、兩條藍吊、一條雪印及兩條古B先後死亡,所以當晚開始落此藥,死剩一條背九乘身體佈滿白點,一條公子及一條藍摩身體有二乘白㸃,到今早背心身體大部分白點已離魚體只剩小量,而公子及藍摩身體上已無白點,所以相信呢隻藥有效,今午把心一橫走去曰X捉咗條白點皇粉吊滿再試下隻藥係咪OK,而所有珊瑚及一隻拳師蝦正常無異樣,希望今次能成功飼養粉吊!

10月29日因爆發白點,一星期已有一條黃吊、兩條藍吊、一條雪印及兩條古B先後死亡,所以當晚開始落此藥,死剩一條背九乘身體佈滿白點,一條公子及一條藍摩身體有二乘白㸃,到今早背心身體大部分白點已離魚體只剩小量,而公子及藍摩身體上已無白點,所以相信呢隻藥有效,今午把心一橫走去曰X捉咗條白點皇粉吊滿再試下隻藥係咪OK,而所有珊瑚及一隻拳師蝦正常無異樣,希望今次能成功飼養粉吊!