請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

唔該兩位

論壇元老

大大狼狗

除左皓海,那舖有賣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

heary 發表於 2014-4-20 14:38
除左皓海,那舖有賣

我在皓海見有,其他魚店就冇問呀。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

heary 發表於 2014-4-20 14:37
唔該兩位

客乜氣吖

論壇元老

大大狼狗

G-force 發表於 2014-4-21 12:28
客乜氣吖

唔客氣又被圍点算

論壇元老

大大狼狗

G-force 發表於 2014-4-21 12:25
我在皓海見有,其他魚店就冇問呀。

皓開好晏

heary 發表於 2014-4-21 12:50
唔客氣又被圍点算

論壇元老

大大狼狗

G-force 發表於 2014-4-21 14:28

其間可唔可以換水?

入來體下有無人圍先

heary 發表於 2014-4-21 18:18
其間可唔可以換水?

可以

論壇元老

大大狼狗

chihim 發表於 2014-4-22 05:53
入來體下有無人圍先

暫時未有
我覺得依個post 係4哥的,4哥會處理得宜!

論壇元老

大大狼狗

G-force 發表於 2014-4-22 10:45
可以

其實4哥知唔知個原理!
究竟係乜藥?
成份又係乜?
落左藥d藥會揮發?
為何1日要落兩次?換水又得唔換又得?
換水藥會少左,唔換又會越濃,真係唔多明

論壇元老

大大狼狗

近日$多
所以昨日都買左支試下
因養左成年的雞心突然有好多白點
支藥如果係得的話,390蚊絕對唔係貴
一條雞心仔都成千啦!

heary 發表於 2014-4-22 10:54
其實4哥知唔知個原理!
究竟係乜藥?
成份又係乜?

Post #33

Quote " Polyp lab medic沒有說明成份,只説是peroxide salt。廠方話medic可以咸淡水白點以及咸水細白點也可以殺死,對珊瑚軟體冇影響。如字面解釋,可能係一種過氧化氫。過氧化氫,俗稱雙氧水,分子式H2O2,是除水外的另一種氫的氧化物。粘性比水稍微高。過氧化氫有很強的氧化性,且具弱酸性。不過魚缸ph現在未有影響。

雙氧水一般用作清潔及殺菌,也可以對缸內藻台都有控制作用。如果照廠方指示,1小匙夠用50加侖(200升)水,應該幾強下。當然,如果唔係過氧化氮就當我冇講過."

heary 發表於 2014-4-22 10:57
近日$多
所以昨日都買左支試下
因養左成年的雞心突然有好多白點

報告唔該!

論壇元老

大大狼狗

G-force 發表於 2014-4-22 10:58
Post #33

Quote " Polyp lab medic沒有說明成份,只説是peroxide salt。廠方話medic可以咸淡 ...

唔明
換水唔換水有冇影響

論壇元老

大大狼狗

G-force 發表於 2014-4-22 11:03
報告唔該!

今早落左第二劑!唔覺有乜特別

heary 發表於 2014-4-22 10:51
暫時未有
我覺得依個post 係4哥的,4哥會處理得宜!

如果好像果次甘既態度,四哥 都幫你唔到

論壇元老

大大狼狗

chihim 發表於 2014-4-22 13:41
如果好像果次甘既態度,四哥 都幫你唔到

果次我只對事唔係對人!亦只係分享個人經驗!
上魚網咁耐亦唔係求同人嘈交!

只係古唔到有咁多打手係玩人身攻擊!
亦古唔到咁玩法原來是可以接受的!

heary 發表於 2014-4-22 11:06
唔明
換水唔換水有冇影響

可以正常換水,平時就早晩落一次,如果換完水,只要晚上加返藥已經保返藥份。致於成份,因為藥廠冇公開成份及Formula.,只可以由個名字估計係雙氧有關的藥份。