請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: G-force

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2014-3-25 09:45
E2日見到條小醜出白點,今早眼見爆哂成身甘濟,跟住我女友就話返正都買左藥,C落多次啦,跟著我就落,諗住今 ...

可能立即冇哂白點

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-25 14:57
可能立即冇哂白點

好彩,返到屋企見到D魚冇乜事,條小醜白點的確少左(但應該係時間關係),等我睇多幾日咩鏡先,但藥量會改為1平梗1次

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2014-3-25 19:38
好彩,返到屋企見到D魚冇乜事,條小醜白點的確少左(但應該係時間關係),等我睇多幾日咩鏡先,但 ...

算好消息

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我個缸前排都爆細白點,用e隻藥頭3曰用正常份量,之後3曰加大一倍份量,到第7日眼看已見不到白點了!希望可以幫助到其他師兄!
小丑劏房:snowcassox7 白金x2黑雪x2 混種背心x2
https://m.facebook.com/happyclownswork/
facebook香港小丑繁殖交流分享區

論壇元老

毛豬 發表於 2014-3-25 23:43
我個缸前排都爆細白點,用e隻藥頭3曰用正常份量,之後3曰加大一倍份量,到第7日眼看已見不到白點了!希望可 ...

Tks Ching, 我E家每次都落左1平梗for約80L水

白點有受控跡象...
還有藍吊身上有小量...

kwunhung 發表於 2014-3-26 21:00
白點有受控跡象...
還有藍吊身上有小量...

上次火焰之後,係咪冇再死魚?

有,但係唔多...一條半條

14日用後感~
由於近排較忙,所以無每日觀察白點情況。
有時重早出零晨歸~落葯都係叫家人幫手
白點王及後加之七彩吊旗位重有小量白點,我真係唔確認係分列再次染上或未甩
但有一樣碓認就係白點王同七彩都無大量感染
暫時決定落足20日,用量係依照建議200/L水一匙

PS~我低估咗個用量,我400L水每一個療程要半樽.
個人係推介比魚友多一個選擇

ulgycat 發表於 2014-3-29 23:18
14日用後感~
由於近排較忙,所以無每日觀察白點情況。
有時重早出零晨歸~落葯都係叫家人幫手

論壇元老

knec0412 發表於 2014-3-25 19:38
好彩,返到屋企見到D魚冇乜事,條小醜白點的確少左(但應該係時間關係),等我睇多幾日咩鏡先,但 ...

我又更新下先,上回講到小醜爆白之後連續5日落藥,1平匙1次,早晚各1次(我約80L水),5日後白點已退9成,只余下1,2粒,尋日換完水後現已停藥個人感: 新魚入後3出白點,頭1次好似用左5日藥,每次1平匙2次,5日後新魚死哂,停左好似2-3日,小醜又爆白點,今次加重藥量,5後日復原9成.因小弟舊魚健康尚算OK,(我覺得如魚健康,白點會慢慢脫離後上5到身),而新魚死後又冇入過,所以重未可肯定此藥是否OK可消滅白點(除非立即去買條新魚,先可以再之做實際,但小弟短期內都未必會再買魚住),但相信此藥對壓抑白點有一定功效,有興趣既CHING可不妨一試.
(附圖可看一下條小醜白點樣)

5日後晚上影

5日後晚上影

5日後早上影

5日後早上影

小醜爆白樣

小醜爆白樣

最佳新人 活躍會員 論壇元老

想問隻藥邊道買?幾多錢?
其實我發現有白點已經7日了,暫時死左一條魚,成缸魚除了三條小丑,其他魚都有白點,反反覆覆時多時小。
今早發現鬼皇唔多掂,我缸不是什麼珊瑚缸,只是養了D蝦,蟹,海心. 想搵D他們受得住的白點藥醫缸中的魚。
請咁多位比D意見我,謝謝!

oh08yeah08 發表於 2014-4-1 13:38
想問隻藥邊道買?幾多錢?
其實我發現有白點已經7日了,暫時死左一條魚,成缸魚除了三條小丑,其他魚都有 ...

皓海有售。$390.隻藥最好初期落。用溫水溶左先倒入缸。

knec0412 發表於 2014-3-30 18:33
我又更新下先,上回講到小醜爆白之後連續5日落藥,1平匙1次,早晚各1次(我約80L水),5日後白點已退9成,只余下 ...

師兄,如果一個完全療程應該中間不可停藥,因有機會比一粒蟲未死而上魚身由頭來過。換完水也繼續落的話,可能成功率比較高。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

G-force 發表於 2014-4-1 19:25
皓海有售。$390.隻藥最好初期落。用溫水溶左先倒入缸。

嘩,$390,貴藥黎wor。
要考慮下先

論壇元老

G-force 發表於 2014-4-1 19:34
師兄,如果一個完全療程應該中間不可停藥,因有機會比一粒蟲未死而上魚身由頭來過。換完水也繼續落的話, ...

多謝Ching提點,會密切留意魚魚情況,so far 佢地至今尚可。重有我C過浸1陣間(約個零中) D藥可溶哂,所以可以每次落完藥可以即時開埋下1次落既藥,甘就5使等佢溶解甘煩

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

冇人講下有蝦蟹用唔用得!

heary 發表於 2014-4-20 11:46

我缸有三隻醫生蝦就無問題
蟹唔知~我估無

heary 發表於 2014-4-20 11:46

我有蝦有蟹呀,冇事,正常,可以用。

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

唔該兩位