海水領域 SeaFishZone

查看: 72219|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

Polyp medic 珊瑚白點藥 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
G-force 發表於 2014-3-8 17:16
記得報告下。

G-force Ching, 你c緊隻白點藥有冇效ar?另外見你用蒜汁浸糧係咪加強抵抗用Ka?tks

論壇元老

沙發
G-force 發表於 2014-3-11 23:09
我是以下魚缸設定下藥的。1.白點初期,魚數9,有生物石,無沙底,開化氮,關uv下進行。經過10天下藥後沒有 ...

Tks Ching, 我只是新手1名,眼見舊魚身體健康頂得到,但新魚就頂5住,所以想C下,如果5係以後5使買新魚。
另外5知道E隻藥對舊魚有冇效,如果5入新魚,舊魚又5見白點5知又用5用得呢?你意見如何,Tks

論壇元老

板凳
G-force 發表於 2014-3-12 11:12
新舊魚都冇問題。你係珊瑚缸?

係呀,軟珊瑚,不過全部係粗生野。等我過幾日去買返黎C下先。試完隔1個月買條魚返黎c下先
另外想請教一下你們療程幾多日?其間有冇換水呀?因我問人,佢話連續落20日,但我驚太長。

論壇元老

地板
G-force 發表於 2014-3-12 19:36
廠方建議最少10日最多20日。

甘你落左幾多曰呀?見到冇白點就停?可否分享下你治療既過程ar?tks

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-13 22:18
我只落了11天,之後冇白點就停。我只是早上未開燈前落一次及晚上十點後落一次。每次都是沒有燈光下下藥。 ...

Tks ching. 等我買左返黎試後再報告一下E隻藥既效果Work5work先

論壇元老

因新入3日既藍咀同人子B爆白,(重要5少),見佢地重未收口,我終於忍冇可忍,今晚都買左返黎C,今日第l日,10後再報告

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-17 23:03
全缸有乜魚,有幾多有白點?有冇珊瑚?介紹下

CHING見笑了,我普通24寸背滴,扣左石&器材約80L水,魚有約10條,(舊魚冇白點金頭仙,火焰仙,黃吊,帆吊,小醜,橙尾魔,雙色士多啤梨,雜批各1,台紫月X2,新魚有白月B各,藍咀&人字B各1),因見藍咀及人字B有白點,所以先用 (其實之前買過好多新魚,全死於白點,但眼見甘多位CHING都有用,而且口啤5錯,,所以先一C,但此藥都頗貴. 因珊瑚新手加5多,所以只請看以下圖示.(白點魚用片作紀錄)昨日開始熄左UV燈&打氣,昨晚開始落了,第1天,早上魚魚依舊開口,今晚回家見白點依舊.今日報告完畢,5天後再更新一下http://youtu.be/R9TT6KOYK2w http://youtu.be/f5-dc2OkuN4

論壇元老

kwunhung 發表於 2014-3-19 11:36
暫時未能終止死魚......最奇怪係......今天訓醒5條火焰仙一齊死...唔知關唔關事..

我都覺得5關事x3,因我都有條火焰仙。會5會你份量太多?今日剛好落了第2日藥,魚依舊搶口,珊瑚未見有何副作用,但白點依舊多。稍後再更新

論壇元老

ulgycat 發表於 2014-3-20 10:55
我個人心態係將呢隻藥當新魚輔助品
白點對新魚影響較大~如果唔係大型爆發對舊魚影響唔大(如果發生我會 ...

Ching, E隻藥堅超難溶,你用咩方法?我就用牙尖篤散佢 5知有冇D好D既方法呢

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-20 16:17
不如試下開小小暖水,溶左佢先,之後先倒入缸。

好,等我今晚試下先。順便Update下,用藥3日,2條魚白點依舊,但態都冇轉弱,重係搶食。藥既份量都是照Keep半𨫞1次,如到星期日重未見改善,好5好加多少少藥既份量呢?

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-20 21:50
唔好,因為藥廠話起碼落10日,因為白點週期問題,你等d白點從魚身發哂出來先。這是正常過程。

明白,tks ching。甘希望E段期間佢地可以頂得住啦

論壇元老

knec0412 發表於 2014-3-20 23:54
明白,tks ching。甘希望E段期間佢地可以頂得住啦

5太清楚,但說明書話要整溶哂D藥先可以落

論壇元老

更新一下先,昨晩已見藍咀5多掂,打直游,呼吸急,身上既白點依舊很多,今早已返家鄉了。反而條人子B,白點冇明顯改善,但依舊搶食,報告完筆

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-21 18:18
師兄你的光照時間是幾時?落藥時間又是幾時?有魚友話最好10pm前關燈,之後才下藥比較有效。

光照為1130至0100,1130至1600及2230至0100為月光燈,落藥時間晚上約2300及早上0830 。E家只能夠睇埋條人字B先可有結論成效

論壇元老

尋晩人字收口,今早返家鄉。
總結本人對此白點藥成效不太有用(亦有可能是我太遲用,見魚身爆白先用)。因為本人覺得新魚返黎遇到白點頭7至14曰好關鍵,如果頂得到就冇太大問題可存活,但相反現在加藥後亦未見幫到手,所以得出上述結論。
如有其他C兄有用過,可否報告下

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-22 13:01
師兄是否落了6天?

星期一晚正式落,至今早應5天。小弟應否繼續落至15or20天?還是可停呢? (小弟今早已開UV)

論壇元老

G-force 發表於 2014-3-22 13:28
如果是惡化的話就停,下次試下一出現便下藥。我也見過外國朋友下藥15天才見效。可能水溫或天氣也有影響。 ...

Ok, 甘停藥及開返UV燈先。如有機會入魚再試。不過見15日後藥力先生效就可O可點。Ching有冇C過你白點後再入魚呀?如有甘有冇白點翻發呢?tks

論壇元老

610449 發表於 2014-3-22 18:48
出返個報告先,本人魚缸大約200升,2月尾細白點大爆發,瑚仙缸,
爆發後數日開始死魚,死咗2仙1金眼吊1白 ...

Ching, 5好意思,2倍份量即是幾多呀?另外見你2月尾爆白,甘你幾時開始用E隻藥ka?落藥其間有冇換水呀?見你話只淨藍仙有白點,甘多5多呀?可否提供資料作日後參考,tks

論壇元老

610449 發表於 2014-3-23 00:37
1平匙5O加侖我落咗2平匙,3月7日晚落第一次,落葯前藍仙,畢加索小丑,四線狐,全身9成細白點,而家只淨返 ...

Tks ching, 甘你落藥期間D魚呼吸急5急?

論壇元老

610449 發表於 2014-3-23 02:27
冇wo

tks,我開頭都冇,重食得訓得,但5知點解2條死前1日呼吸好急