海水領域 SeaFishZone

查看: 5419|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

主缸出白點 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
主缸出白點, 真唔開心

最佳新人

沙發
Me too

板凳
Dixonng 發表於 2012-4-25 23:32
Me too

噚晚落咗藥, 今朝好好多喇, 你呢?

最佳新人

地板
無留意呀!因為我晨早已經要出門返工啦!
睇下今晚有冇好d

論壇元老

大大狼狗

落唔落藥朝早睇都係好好多架啦

最佳新人 活躍會員 論壇元老

落銅啦,我都剛剛完成十四日療程,好彩零傷亡,不過記得用測銅呀

剛剛落左20ml      

如缸有沙石會吸好多銅 (生物環都吸), 如藍十字,第一次落要慢慢加, 初時跟指示, 24 HRS之後 CHECK 銅再加 (落藥時化氮關1-2個鍾之後開番OK)

helppppppppppppppppppppppp.....................................

meowmeow 發表於 2012-4-27 02:06
helppppppppppppppppppppppp.....................................

help 咩呀

將PH提高到8.4(但要慢憬增加)
過往經驗,白點出現時,PH是低過8.0

論壇元老

bestfish 發表於 2012-4-30 20:50

有咩用
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

落咩可以提升PH 呀?

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

bestfish 發表於 2012-4-30 20:50

高手
原來ph可以控制白點虫
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

fung5900 發表於 2012-5-18 15:15
高手
原來ph可以控制白點虫

呢個真係唔知.但有咩根據.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

ph 當然唔可以控制白點蟲啦

Wilsonlsl 發表於 2012-5-2 16:01
有咩用

1.許多師兄發表用「硫酸鈣」(熟石膏粉)治白點的文章
2.本人經過9個月反覆測試,發覺不是跟鈣有關,而是跟PH有關
3.每當白點出現,PH總會降至7.6至7.8
4.有師兄曾發表用「陳村梘」提升PH而不會對魚有害
5.有白點出現時,本人用「哥士的」(非常強的梘,加好少已將PH提升0.2,(400L缸))開水,每小時提升0.2PH,由
   PH7.6增至PH8.4,不可一次增加超過PH0.2,否則魚會有不適反應
6.每日要保持PH8.4,特別是在晚上PH會驟降,當白點越多,早上的PH就會越低
7.結果第三日開始,白點開始減少,直至魚兒康復
8.但並不表示將白點殺死,我只說能有效控制白點的滋生,好讓魚自已能產生抵抗力,以致康復
9.我非常同意最有效殺死白點的是用cupramine,如果能夠用的話

最佳新人 論壇元老

尊貴商戶

低調老海鮮

bestfish 兄有研究就有心得,可以參考.
高ph,可能令白點生態不良.
如s.g. 1.010 半淡之方案一樣.

熟石膏粉試過係可以控制白點.但過多會傷魚膜,魚眼....小心份量.
90452338 WhatsApp