請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: nickdo

CHEAP野一堆. [複製鏈接]

nickdo 發表於 2014-8-12 12:28
等魚友放吧.

C兄幾時放D毒物出黎益下我哋D細佬

咁都話cheap唔好玩啦師兄

最佳新人 論壇元老

ngchiwah1017 發表於 2014-8-14 03:42
咁都話cheap唔好玩啦師兄

得件SSC貴...

最佳新人 活躍會員 論壇元老

早幾星期喺海洋世介有你件螢光頭,3,4寸到要900蚊都唔平
想買不過已經俾人訂咗

真心覺得好靚,我玩咗就黎1年,現在可以keep到唔死,但keep唔到D色,現在大部份都變啡色,想放棄brightwell轉Zeovit。師兄,想問聲你玩咗Zeovit幾耐?

最佳新人 論壇元老

ko1008 發表於 2014-8-14 21:39
早幾星期喺海洋世介有你件螢光頭,3,4寸到要900蚊都唔平
想買不過已經俾人訂咗{:6_1 ...

果件野好似500, 另一間買.

first day係咁架喎... 好透的.

最佳新人 論壇元老

neva 發表於 2014-8-14 22:34
真心覺得好靚,我玩咗就黎1年,現在可以keep到唔死,但keep唔到D色,現在大部份都變啡色,想放棄brig ...

剛一年, 上年6,7月先開缸.
BTW, 我想放棄ZEOVIT啦WO

nickdo 發表於 2014-8-15 01:04

你想放棄zeovit?為何?

最佳新人 論壇元老

neva 發表於 2014-8-15 01:52
你想放棄zeovit?為何?

我而家用都係似半用多D, 加藥又唔定時, 石仔又好耐都唔換. 二個月先加幾次START, 同埋我唔想咁淡色. 感覺係甩色咁.

想請問聲,換水方面,師兄幾耐度換一次水。另外,我用開InstanOcean既RT鹽,但搞既都唔融,D水倒入砂缸時會有一D好細細粒既鹽(?)一齊進入主缸,請問是否不好?

最佳新人 論壇元老

neva 發表於 2014-8-15 12:48
想請問聲,換水方面,師兄幾耐度換一次水。另外,我用開InstanOcean既RT鹽,但搞既都唔融,D水倒入砂缸時會 ...

一星期一次, 開鹽一定清晒先換架喎, 28度以下開泵/氣泵混合至少幾個鐘...

nickdo 發表於 2014-8-15 14:46
一星期一次, 開鹽一定清晒先換架喎, 28度以下開泵/氣泵混合至少幾個鐘...

nickdo 發表於 2014-8-15 01:02
果件野好似500, 另一間買.

first day係咁架喎... 好透的.

應該係呢隻啦,靚野不過果隻佢話係澳洲,唔係經常見到有

nickdo 發表於 2014-8-15 01:04

講極都仲用緊夠膽拎起埋個石仔桶

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

果件系澳洲的,我都有件。。 朋友買 比左一半我

我一半再一半分開放,用250w 硇索  放中光位 就變 熒光頭 粉紅嘴 黃身

chihim 發表於 2014-8-16 06:40
果件系澳洲的,我都有件。。 朋友買 比左一半我

我一半再一半分開放,用250w 硇索  放中光位 就變 ...

澳洲野嚟講都唔算太貴,幾時又cut d出黎放

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

ko1008 發表於 2014-8-16 08:38
澳洲野嚟講都唔算太貴,幾時又cut d出黎放

系力度最唔中意果到買的,3*3左右 先 3舊水之嘛

chihim 發表於 2014-8-16 08:54
系力度最唔中意果到買的,3*3左右 先 3舊水之嘛

貢平喳 開名啦,好多間佢都唔中意,都唔知佢最唔中意邊間

最佳新人 論壇元老

綠到腳了.

最佳新人 論壇元老

上圖 SSC 隔離仲有呢件 USA 好野. 紅左好多.
8/10

8/28