海水領域 SeaFishZone

查看: 12898|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

我想問下咁多位師兄.... [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主

我體翻你之前d 貼。。
你post過 kh9 鈣450  同kh10 鈣420

理論上 如果用一樣既鹽 又無乜珊瑚,又無落d乜野既話

d鹽開出來  kh高左  鈣都會高左。。。 無可能kh高左鈣低左。。。

no3 po4 果d 問題不算太大。。  可能系你d 數據波幅問題

養唔到野,急起上來 系甘問人,亂甘搞。。 越搞越養唔到

短時間唔好搞甘多住,連續check 一星期kh 鈣鎂 no3 po4,記錄低

鹽度都要保持住 幾多就幾多, 用較正過的光學鹽度計check

唔好加任何野住,手多我可以幫你。。我有刀

沙發
還有做流 唔理有無珊瑚,開著區吹 等d 水有流動

d石 系魚街買? 唔系d 落過銅或者 其他藥既石吧?

kh 鈣鎂 d 數據要保持恆定,唔好今日kh9 聽日kh10 後日又kh9

no3 po4 體你之前d 貼 都唔系爆表。。 魚可以三兩日餵一次先

過一星期 體翻d 數據 無咩變化,再落珊瑚

板凳
唔需要理。。。 你繼續搞既後果 就係好快上岸

個缸要時間去處理

地板
叫左唔好搞,就越搞越多問題

你繼續,好快無人會答你