請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12813|回復: 63

我想問下咁多位師兄.... [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

師兄.....我想問下我d生物石沉過熱水就養唔到珊瑚..係咪嫁???...

死石都養到,不大關係,水靚就勿都得。

養養下就變返生物石 ka la.

最佳新人 論壇元老

咁我即係駛唔駛換山呀??zzz
因為我而家一件珊瑚都養唔到喎..師兄

最佳新人 論壇元老

mortyleelee 發表於 2014-2-17 15:54
死石都養到,不大關係,水靚就勿都得。

最佳新人 論壇元老

owen 發表於 2014-2-17 16:19
養養下就變返生物石 ka la.

你養水有幾耐呀,基本養珊瑚設備有什麼,水清唔一定水靚,有啲連魚仔都養唔到就去養珊瑚。

最佳新人 論壇元老

養水4個月....沉完熱水落石出都2個月,,養到魚呀...
有燈...豆豆機..水冷..化氮..做浪不過冇開

最佳新人 論壇元老

mortyleelee 發表於 2014-2-17 17:36
你養水有幾耐呀,基本養珊瑚設備有什麼,水清唔一定水靚,有啲連魚仔都養唔到就去養珊瑚。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

樹喜 發表於 2014-2-17 17:49

你用熱水陸D石D硝化菌咪死哂?做乜要用熱水嘅?你個缸依家NO2,NO3幾多?

最佳新人 論壇元老

G-force 發表於 2014-2-17 18:18
你用熱水陸D石D硝化菌咪死哂?做乜要用熱水嘅?你個缸依家NO2,NO3幾多?

No.2..0
No3..0
..因為之前買返黎果d石...養左一排都係養唔到珊瑚..咁我出魚街問人啦..佢話石臭..要用熱水沉...咁我唔識咪試下囉...點知出左事....

爆左苔未

我唔相信養到魚但養唔到珊瑚.
我都係只車廁所水, 乜都唔 CHECK, 得支鹽度計..
死石都有落過, 好快會變生石.
係咪豆豆太多, 不如抽起晒唔用. 做浪開返佢. skimmer 打唔打到嘢出嚟 ?

可唔可以影張相睇睇 ?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

樹喜 發表於 2014-2-17 20:49
No.2..0
No3..0
..因為之前買返黎果d石...養左一排都係養唔到珊瑚..咁我出魚街問人啦..佢話石臭..要用熱 ...

介紹下你魚缸器材,尺寸,同想養咩品種珊瑚?

最佳新人 論壇元老

foster 發表於 2014-2-17 22:19
爆左苔未

苔爆過兩次,.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我體翻你之前d 貼。。
你post過 kh9 鈣450  同kh10 鈣420

理論上 如果用一樣既鹽 又無乜珊瑚,又無落d乜野既話

d鹽開出來  kh高左  鈣都會高左。。。 無可能kh高左鈣低左。。。

no3 po4 果d 問題不算太大。。  可能系你d 數據波幅問題

養唔到野,急起上來 系甘問人,亂甘搞。。 越搞越養唔到

短時間唔好搞甘多住,連續check 一星期kh 鈣鎂 no3 po4,記錄低

鹽度都要保持住 幾多就幾多, 用較正過的光學鹽度計check

唔好加任何野住,手多我可以幫你。。我有刀

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

還有做流 唔理有無珊瑚,開著區吹 等d 水有流動

d石 系魚街買? 唔系d 落過銅或者 其他藥既石吧?

kh 鈣鎂 d 數據要保持恆定,唔好今日kh9 聽日kh10 後日又kh9

no3 po4 體你之前d 貼 都唔系爆表。。 魚可以三兩日餵一次先

過一星期 體翻d 數據 無咩變化,再落珊瑚

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

將石浸熱水,殺死內裡生物,但局哂係入面
一落缸行N cycle,所有有機物陸續化解,水又點會靚
"魚街啲人"今次幫倒忙

鈕扣唔開,好大機會PO4問題
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-2-18 03:14
我體翻你之前d 貼。。
你post過 kh9 鈣450  同kh10 鈣420

佝知道...唔該師兄...

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-2-18 03:47
還有做流 唔理有無珊瑚,開著區吹 等d 水有流動

d石 系魚街買? 唔系d 落過銅或者 其他藥既石吧?

明白..,師兄...謝謝