請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: TimTim

皮革小知識     [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

還幫timtim ching 補充下Sarcophyton elegans

有鮮黃  橙黃  綠  紫綠  黃花 白花 綠花  還有長so 種

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-2-12 12:21
還幫timtim ching 補充下Sarcophyton elegans

有鮮黃  橙黃  綠  紫綠  黃花 白花 綠花  還有長so 種

等我加埋係第一版先。
我真係未見過長so黃金皮…

TimTim 發表於 2014-2-12 13:40
等我加埋係第一版先。
我真係未見過長so黃金皮…

有ga, 皮同so 黃  花白色,我見過

皮d 形態太多,一樣學名 可以有比較大分別。。。

專業翻fiji 野米有出現過,d so 見眼少少地都有兩寸左右

不過我買翻來,唔開  過左一個月溶埋。。。。

chihim 發表於 2014-2-12 12:17
皮革無啦啦爛, 可能有食皮螺,或者槍蝦系只腳到挖窿

還有可能系食皮蟹,或者一種透明 扁虫

Ching 真係高手分享 !

專業display 缸 裡面有件超綠手指皮革 短腳 d 手指好像山甘

學名叫Lobophytum  fiji  都系獨有品種

關於品種其實要研究都幾好玩,因為好多,形態 產地 都有別。。

不過我一直都唔敢講。。難得timtim ching 開post

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-2-12 14:05
專業display 缸 裡面有件超綠手指皮革 短腳 d 手指好像山甘

學名叫Lobophytum  fiji  都系獨有品種

正,大師him分享
我呢d新手拋磚引玉ja,期待各位大師分享

TimTim 發表於 2014-2-12 14:33
正,大師him分享
我呢d新手拋磚引玉ja,期待各位大師分享

又大師。。。 分享經驗炸。

死左唔少皮 發現的

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

可唔可以問下件皮成曰摺住隻腳、、、可以点
器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

最佳新人 論壇元老

machui 發表於 2014-2-12 17:13
可唔可以問下件皮成曰摺住隻腳、、、可以点

小小摺is ok. 但如果唔開,隻腳有拉扯傷,最好換個唔好吹得太勁既位

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

TimTim 發表於 2014-2-12 18:01
小小摺is ok. 但如果唔開,隻腳有拉扯傷,最好換個唔好吹得太勁既位

他開但好似無力頂起隻腳
器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

machui 發表於 2014-2-12 18:25
他開但好似無力頂起隻腳

+1 我都有呢個問題

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

最佳新人 論壇元老

machui 發表於 2014-2-12 18:25
他開但好似無力頂起隻腳

我之前有件新買番黎都係咁,放左去細流位,養番一排好態無咁軟,企得直,再慢慢放番上去大流d既位。雖然家下有時都係彎彎地不過ok既。最緊要唔好拉傷(見到腳根有d痕同離石)。仲開緊問題不大既。

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

edlsang 發表於 2014-2-11 19:46
Tim Tim Ching 分享十分值得珍藏 及有用 !

我又分享下先.......

How about the temp.

最佳新人 論壇元老

w071215 發表於 2014-2-12 19:20
How about the temp.

22-27都ok

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

先置頂後放入精華區

Thanks