海水領域 SeaFishZone

樓主: 魚苗
打印 上一主題 下一主題

對近日珊瑚缸分享有感而發 [複製鏈接]

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

jackyn 發表於 2014-2-7 14:42
香港寸金呎土,要放大缸養原件珊瑚唔係每個珊瑚友都能做到,所以 frag 仔先會受歡迎,但見部份物種炒得火熱 ...

我都留意到Jacky 師兄真係在隔離珊瑚網都有送過草皮同綠瓦片,而依兩種珊瑚又相對易養,確可令新手們有起步的指標,值得一讚。當然並非要求每位師兄都要送野先,但一平價珊瑚都要frag 1~2吋賣比新手,此風真不可長。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-2-8 06:41
我都有係鋪買左切開就分

frag仔團成日係鋪搞個味,夾份玩起勢切

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

看黎要叫河管開個免費/特價/frag仔區

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

深水角 發表於 2014-2-8 09:51

贊成
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

深水角 發表於 2014-2-8 09:51

師兄,言重喇,只係好人好事推廣下。
至於近日frag 仔價係咪合理利閏;就自己判斷啦!
物極必反乃自然定律,本人只希望良性發展,如果阻到大家搵食,深表歉意!

其實養開都知道大部分珊瑚生長速度無可能去到可以多次販賣速度,話之你個缸幾高密度都好!心水清的會知道邊D係商店扮魚友分享,邊D係真魚友分享,不過好心分享嘅要收番D車馬成本費係應該嘅。香港地自由市場,人家要揾食唔可以左止。
不過版主可以考慮一下,個D一頭半個月都有十零個post係「二手交易市場」話要分享珊瑚嘅師兄,將佢地D post移去「商店通告∼生物」專區。方便下大家揾食。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

三唔識七送d 超粗野有可能既

chihim 發表於 2014-2-8 12:37
三唔識七送d 超粗野有可能既

無錯 我之前轉缸就係送D粗到自己都唔想養既野比魚友, 生到連玻璃缸底都有

草皮好生,一年時間可以放大100倍

打手同小人點分,明眼人一看就知
小人之心度君子之腹,繼續拉開話題吹水到太空
唔阻人搵食水魚
最後一句,新手都應該有責任睇多d了解多d,有人推貼未必係合理,只係呢度習慣同特色黎

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

三唔識七都可將啲超粗野以吋咁賣出去呀!

可以,點解唔得   平過鋪頭啵

其實點叫平點叫貴 幾大幾細  大家心中都有個價
只要自己負擔到 最緊要玩得開心

還有我意思係正常送比唔識既ching 只會係d 超好生容易養既野之嘛。。

我覺得我比人打,多過我打人多羅

我都無用小人心去想人,人已經用小人心想我

神奇的朋友。。

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主 真係一針見血講出多人心聲
不正常人類及珊瑚研究中心<— 加入FB群組 一齊交流交流

c.ming11_16 發表於 2014-2-8 14:27
樓主 真係一針見血講出多人心聲

支 ati 燒左未

論壇元老

大大狼狗

chihim 發表於 2014-2-8 13:56
還有我意思係正常送比唔識既ching 只會係d 超好生容易養既野之嘛。。

我覺得我比人打,多過我打人多羅

你無啦啦追住人咬,雖則誤會,但人地唔知係誤會嘛!
有機會仲唔追住你咬呀!
成個post都離晒題!
一時意氣為報口舌之爭,根本唔係此post原有意思!

哦。原來系甘  

小小問題,還望不要銘記

見ching們 原來話緊我賣兩塊草皮仔 60蚊 貴過頭,等陣出去交收 賣20蚊羅

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

heary 發表於 2014-2-8 14:55
你無啦啦追住人咬,雖則誤會,但人地唔知係誤會嘛!
有機會仲唔追住你咬呀!
成個post都離晒題!

師兄,我出依個post 目的之前已引用風神師兄講出,本人一直冇離題,至於其他師兄所發表言論,算本人無法控制了,抱歉!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2014-2-8 15:03
哦。原來系甘  

小小問題,還望不要銘記

我一早想提你但有好想睇你比人插兩野,him佬其實好好人係寫野就寸兜兜,我又時睇到都想中佢,仲有佢送好多珊瑚比新手玩架,只係佢無講出黎大家唔知姐
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/