海水領域 SeaFishZone

查看: 30952|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

對近日珊瑚缸分享有感而發 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
為興趣同做生意一見就知
希望版主們發展好[市場價格]一欄,新手們就有明燈
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

沙發
深水角 發表於 2014-2-8 09:51
看黎要叫河管開個免費/特價/frag仔區

贊成
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

板凳
我知道旺角有賣魚旦$5兩串,有日去到銅鑼灣見賣$10一串,唔通我要去高調地係銅鑼灣度嘈??含沙射影講疕銅魚旦佬不是??與此同時身邊有個肥阿叔都覺得貴,我搭嗲話係,笑笑咁講,仲要可能用麵粉呃人.......最終當然冇買,但我唔會叫班土豪大媽唔好買(佢地洗得起).我同自己講想食平魚旦,下次過返旺角先囉,最後去咗"時代"買砵仔糕食都開心

我驚有人唔明以上例子,用廣東話簡述一下:
1.大家應支持自由市場
2.自己買唔起或者唔舍得買,唔係賣價問題,係自我內心作崇
3.人地成本要幾多你點知,冇責任要賤賣俾你
4.點先買到真貨又抵買?親身搵下料,格下價先囉
5.玩咸水但又冇錢買貴野,學下人地努力搵錢先
6.買唔到咪呻幾句串兩咀無仿,言論自由嘛,但唔係講粗口,諧音都係
7.唔洗去到要指住賣方嚟鬧,用語氣好似上世欠咗你,市場唔係為你而起
8.係人買嘢都想平靚正,今次冇咪等下次,下次冇咪忍住先,忍唔住咪出手攪掂.....乖乖俾錢買
8.最後,為玩樂,唔洗攪到咁嘮氣,會短命啲

魚網其實做監察,唔係監督,小心小心
香港社會冇中央調控物價呢回事(除某幾類外),網上購物要靠自己判斷和資料搜查才能避免被騙機會
支持討論對事不對人(除魚網騙徒)
新手其實可以用"徵求",或者PM魚友問價問貨

版主

馬記廁所友

地板
license 發表於 2014-2-10 11:43
正解
根本無乜好嘈...就好似雞扒腸飯凍檸茶都要40幾蚊咁.....嫌貴咪自己煮

其實唔太離譜,大家正面討論下有助咸界發展
唔好無啦啦整碟過百蚊餐旦飯出嚟,嚇親小朋友老人家

PS: 大家對CHIHIM師兄誤會咗,佢冇諗到佢啲膠劇唔係咁多人識睇(利申:我未收過佢啲frag),吹上雲霄我都唔鍾意喇

版主

馬記廁所友

草根魚友 發表於 2014-2-10 13:28
小弟對於淡水比較熟悉
喺淡水嘅範疇,依個問題其實比咸水更嚴重
因為大部份都係出自標榜精品 ...

呢種呃人銷售技倆固之然唔要得
而係出現"夢幻價目",燒鵝變天鵝,攪到小朋友咸哂口,老人家心胶痛
有人出招安撫返大眾,但唔係個個受呢套

聽聞大陸有賣$700條鹵水鵝頸,有價有市