請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: vsvs

對付紅苔 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

厭氧部分係要靠生物石或沸石,珊瑚缸成敗在如此
另外珊瑚缸用UV係可行的,殺掉水中細菌系統也存在
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

a14 發表於 2014-1-23 18:39
如果以上兩位咁講
好多魚友專登去買貴一貴的紫苔石咪好on9
紫笞只係證明水質隱定同鈣高

難聽d 講,又真系幾on9 ga。。。

紫苔有乜用? 阻住d石,又吸kh 鈣鎂。。

水穩定 體d 珊瑚米知,鈣高唔高,體測試   紫苔? 我講唔出區系個缸裡面有乜好處。。。。

時下開缸都會用死石,生石太多古怪野系裡面,蝦蟹虫 等等

再講如果唔關d石事,又點解要買紫苔石? 靚d ?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

兩個大師隊來隊去,真禮讓

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

討論都要加 "on 9"
好似唔太大眾化
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

kfd 發表於 2014-1-24 13:33
討論都要加 "on 9"
好似唔太大眾化

又系。。。。。難聽到死

又唔關d ching 事,系d 舖頭吹出來者

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

禁多大師發表,又學到鳥

最佳新人 論壇元老

又學到野`~

最佳新人 論壇元老

紫苔不嬲唔係好野... 靚D咁解姐. 同D角爭食元素...

開缸一定用死石開好. 想加生物石咪係底缸加下/換下.

買紫苔石貴一貴ON唔ON9真係見人見至. 靚D囉.
等於靚品種啡晒的角, 未必有人買. 同一樣品種未啡, 靚咁多大把人搶價錢都貴D. 咁死石自然係平過靚D的紫苔石

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

麻煩大家唔好再on同9,多謝合作
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

米係羅,無啦啦 正只狗出來。。  

咁請問用AZ-NO3 點解可以清到紅苔?

咁請問 AZ-NO3 / red sea no3po4x 兩隻邊種會好d呢

版主

馬記廁所友

kelkelhk 發表於 2015-1-29 17:08
咁請問用AZ-NO3 點解可以清到紅苔?

詳細解釋唔清楚,應該和所含催化劑有關
除石上草都得
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

rex 發表於 2015-2-2 09:25
咁請問 AZ-NO3 / red sea no3po4x 兩隻邊種會好d呢

red sea no3po4x好似都係酒精類炭源
AZ-NO3係催化劑催化生物性

冇得比較,你滿意效果便可

vsvs 發表於 2015-2-2 10:03
red sea no3po4x好似都係酒精類炭源
AZ-NO3係催化劑催化生物性

咁請問師兄支AZ-NO3起邊間買同幾多錢呀, 我就係想去草, thanks

版主

馬記廁所友

rex 發表於 2015-2-2 10:42
咁請問師兄支AZ-NO3起邊間買同幾多錢呀, 我就係想去草, thanks

"豬業"
好耐冇買,以前買$170,依家應該唔只

vsvs 發表於 2015-2-2 12:43
"豬業"
好耐冇買,以前買$170,依家應該唔只

嘩....... 好貴, 勤d換水算, 唔該師兄

另想問下師兄, 若果件鈕扣件石生滿草, 係咪會整死d鈕扣架, 謝

版主

馬記廁所友

rex 發表於 2015-2-2 13:08
另想問下師兄, 若果件鈕扣件石生滿草, 係咪會整死d鈕扣架, 謝

短暫唔會

版主

馬記廁所友

rex 發表於 2015-2-2 12:59
嘩....... 好貴, 勤d換水算, 唔該師兄

換水都唔平
如果細缸,一支用到幾個月