海水領域 SeaFishZone

查看: 18480|回復: 53
打印 上一主題 下一主題

對付紅苔 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主

小弟三年內曾受兩次重大紅苔攻擊,分享一下經歷,歡迎討論,互相幫助其他魚友脫苦

(小弟主要用廁所水,行炭源減法,對KZ認知甚少,大家認清自己系統背景才下定斷)

以下全是個人意見,以作參考,沒有錯對之分
1.新缸才易有紅苔?
其實"老"缸都會有紅苔問題,唔好以為養定就坐定粒六,每個缸都會衰退
2.死流位易有紅苔?
錯,我發現紅苔要出現,不論造流面,有大流直吹石面,一樣受襲,死位暗光可以較少紅苔
3.什麼條件會加重紅苔問題?
光管光源,由其已衰退光管
外加炭源,立即停用可減低問題嚴重性
4.紅苔粉成效?
治標唔治本方法,所以總結來講係冇用
5.額外加菌種以增加競爭?
有用,但這是事前做法,紅苔大規模出現時已經冇用
6.減少燈照時間?
有幫助,但都是治標唔治本
7.減少餵食?
根本問題在於水質和生物石內存NP含量,紅苔出現和餵食數量不存直線關係
8.UV幫助防止?
應該有效
9.沙底影響?
無關係,本身清缸底也出現紅苔

第一次紅苔來襲,我用了大量吸鱗物料,另外原始地用上鐵釘來解決
最近一次我用了AZ-NO3,BW7仔水(沒有使用任何吸鱗物料),紅苔慢慢自然退下,並棄用光管作照明

解決紅苔成敗,在乎平日對系統保養,定期測試水質,觀察生物狀況,定時注入新菌種,生物催化劑,控制N/P得宜

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
係咪要帶d紅台菌種入缸才有紅台?

板凳
vs 大師   終於出手啦

地板
我見KZ 有隻 CYANO CLEAN,唔知得唔得,有冇Ching試過?

不過唔係行kz,行豆豆唔知得唔得

不過唔係行kz,行豆豆唔知得唔得

多謝VSVS師兄無私分享

用緊cyano clean + coral snow
紅苔有弱的迹象,因只用左2日
但明顯石上的苔(啡,紅,紫)都有淡色左

版主

馬記廁所友

heary 發表於 2014-1-23 13:14
係咪要帶d紅台菌種入缸才有紅台?

紅苔----藍菌門其中一種http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%97%8D%E8%8F%8C%E9%96%80

周圍都有,好難杜絕不入缸
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

有人話生物石越多紫苔,其實係老化,菌越少

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2014-1-23 13:33
vs 大師   終於出手啦

排你隊尾

剛買左,等我又試下先

vsvs 發表於 2014-1-23 14:46

好似話太多紫苔會阻住舊石做過濾

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

horaceleung 發表於 2014-1-23 15:26
好似話太多紫苔會阻住舊石做過濾

事實係。。。

vsvs 發表於 2014-1-23 14:47
排你隊尾

好像你係隊頭。。

論壇元老

大大狼狗

vsvs 發表於 2014-1-23 14:46

老唔老化唔知!
但一定阻住生物石過濾!
但有冇辦法整走石上紫台

如果以上兩位咁講
好多魚友專登去買貴一貴的紫苔石咪好on9
紫笞只係證明水質隱定同鈣高
同過濾冇關係,過濾主要靠化氮同消化菌,
生物石既生物佔過濾其中一小部

最佳新人

大師出手

論壇元老

大大狼狗

就生物石缸而言,大部份消化及反消化菌不就是生長在生物石,佈滿紫台水流不能通過,不會影響過瀘嗎?
那我便不用半夜起石剷台了