海水領域 SeaFishZone

查看: 7972|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

有冇師兄用鐵釘/酒去減 no3 po4? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
有咩要注意.
?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

沙發
唔係純鐵嘅釘,你敢用?
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

最佳新人 論壇元老

板凳
kfd 發表於 2014-1-13 14:19
唔係純鐵嘅釘,你敢用?

咁要用咩釘??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 論壇元老

地板
純鐵,但我唔識分,五金佬講又信唔過
網店
www.zoabarn.com
facebook
https://www.facebook.com/pages/Zoa-Barn/641500312549808?ref=hl

我都好想知,請問鐵釘除no3係要點做?其實係咩原埋呢?因為我個rt,只有生物石,但no3都有100ppm以上

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

鐵釘吸po4,不過現在還用d 過時野?  買po44 rowa 果d 米得

酒精減no3 和 部分po4

論壇元老

有~

點解唔用rowa / 豆豆?

貴丫麻..........

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-1-13 16:02
鐵釘吸po4,不過現在還用d 過時野?  買po44 rowa 果d 米得

酒精減no3 和 部分po4

ROWA用過...作用唔大

去唔到0, 睇下有冇平靚正方法?

用鐵釘d水咪會變酸性囉  
暫時停賽

LebornJames 發表於 2014-1-13 17:16
ROWA用過...作用唔大

去唔到0, 睇下有冇平靚正方法?

車。。去唔到0 米落多d,還有 你輸入大過輸出 一樣0唔到, d 石之前吸得多 又係要時間去吸。

用鐵釘米一樣,還麻煩好多。 唔係有高手同你講 鐵釘吸得厲害d 教你用掛,要拖區出去打先得

dicky826 發表於 2014-1-13 16:17
有~

點解唔用rowa / 豆豆?

係又平又好用,rowa po44 邊有得賣吖

平係平,不過一d 都唔好用,

酒精 用起上來 如果缸細 早晚 或者 早 到d 落去 都方便既

大缸用人手就紮紮地魯。  40度酒精 每100l 水 可以落 1ml 起

過幾日就落3ml  之後 自己體住d no3 來加分量  

要慢慢加,超量會反缸的。  如果分量大,需要分開好幾次落。千奇唔好一野車落去

唔記得講埋,要日日落的

論壇元老

chihim 發表於 2014-1-13 17:43
係又平又好用,rowa po44 邊有得賣吖

平係平,不過一d 都唔好用,

平有平玩,貴有貴玩啦~

最佳新人 論壇元老

chihim 發表於 2014-1-13 17:53
酒精 用起上來 如果缸細 早晚 或者 早 到d 落去 都方便既

大缸用人手就紮紮地魯。  40度酒精 每100l 水  ...

一般藥房買到既酒精得唔得?

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

鐵釘我用過
我真係傻架

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

傻傻地單眼仔 發表於 2014-1-14 09:44
鐵釘我用過

咁有冇用先?

LebornJames 發表於 2014-1-14 09:34
一般藥房買到既酒精得唔得?

果d70度酒精,每100L 落0.5ml

chihim 發表於 2014-1-14 11:54
果d70度酒精,每100L 落0.5ml

師兄, 請問會否影響到生物嗎?

如果唔影響, 而個又係一個好方法呢...

Lehto 發表於 2014-1-14 12:00
師兄, 請問會否影響到生物嗎?

如果唔影響, 而個又係一個好方法呢...

100L水一次落超過 5ml   系好大影響的

這個方法已經n年前。。。現在有豆豆 果d野,基本無咩人用了