海水領域 SeaFishZone

查看: 4577|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

其實Prime, Paraguard 同Stresscoat用途係咪差不多呢     [複製鏈接]

論壇元老

樓主

其實Prime, Paraguard 同Stresscoat用途係咪差不多呢?想用隻預防魚魚染病的,thank you~

最佳新人

沙發
3支都有分別
prime係用黎REMOVE Nh同Cl
pagaguard係黎拎醫爛肉爆身等病
stresscoat係類似魚既陣靜劇, 可以減低魚魚既壓力

論壇元老

板凳
CHING, thanks a lot!
咁最常用係咪Prime多?如果我d水每次都有放24小時先落缸係咪唔使落?
Stresscoat 似陣靜劑係咪見佢有奇怪先用?

最佳新人

地板
Seifer 發表於 2012-4-20 16:31
CHING, thanks a lot!
咁最常用係咪Prime多?如果我d水每次都有放24小時先落缸係咪唔使落?
Stresscoat 似 ...

PRIME係用得最多, 因為每次換水我都係直接開過濾器既水
所以要即時REMOVE Cl同Nh
如果擺過夜既水, 可以唔加, 因為Cl會自然散走
我記得有師兄提過stresscoa可以令到魚魚冷靜番落黎
減去佢既壓力, 令開口機會增加, 尤其係蝶魚

論壇元老

Icic, thanks CHING!

最佳新人

Seifer 發表於 2012-4-20 18:23
Icic, thanks CHING!

我才不是什麼師兄啦, 新手一名