海水領域 SeaFishZone

樓主: 云海
打印 上一主題 下一主題

剛剛係日旺買 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

云海 發表於 2013-12-30 01:22
PM左你

唔該晒、師兄

mmmmming7 發表於 2013-12-30 10:27
我見到都好想買,但有師兄講呢隻魚生性膽小,只怕落唔到缸養,缸中養定皇帝法仔太惡了

我都有法仙,太后、籃面等惡魚、都係博下彩、等開口都成一個問題

走寶 tim.
請問幾大 ? 幾錢呀 ?

云海 發表於 2013-12-30 12:57
我都有法仙,太后、籃面等惡魚、都係博下彩、等開口都成一個問題

最後係日旺捉左條粉吊,都係未開口
Reefing isn't a hobby, it's a mental condition.

今日試餵,對食物完全無反應、真係同D蝶魚有得比呀!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

owen 發表於 2013-12-30 13:15
走寶 tim.
請問幾大 ? 幾錢呀 ?

日旺仲有一條
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

論壇元老

云海 發表於 2013-12-31 21:03
今日試餵,對食物完全無反應、真係同D蝶魚有得比呀!

師兄你果條開口未?
我條只識週圍啄,但從沒食過。

請問養過麒麟既師兄,通常用咩引問口?請指教

pc39dkk 發表於 2014-1-2 15:23
師兄你果條開口未?
我條只識週圍啄,但從沒食過。

仲未開囗、頭3日獨立隔住係主缸,試餵過活豐年蝦、毛蝦、急凍海棉糧、粒糧都無反應、今日已將佢放落主缸、主缸有沙、石、俾佢躲、睇下效果效果會不會好D、

論壇元老

云海 發表於 2014-1-2 23:45
仲未開囗、頭3日獨立隔住係主缸,試餵過活豐年蝦、毛蝦、急凍海棉糧、粒糧都無反應、今日已將佢放落主缸、 ...

係啦, 乜糧都無反應
真係R哂頭

兩位ching,你地條麒麟開口未呢?我果條都5日喇,只係見佢啄苔,試過片糧、水滋、豐蝦,但好似無乜反應。睇佢又幾好態,都唔算好怕人,係唔知佢想食乜。

論壇元老

我果條好似開始有啲反應,個肚都仲漲卜卜。
我餵細粒糧,碎片糧,碎蝦干,落係佢時常匿埋既地方,等待沉落缸底。
隔一陣去睇番發現會少左啲糧,我諗應該係食左掛 。

pc39dkk 發表於 2014-1-4 12:21
我果條好似開始有啲反應,個肚都仲漲卜卜。
我餵細粒糧,碎片糧,碎蝦干,落係佢時常匿埋既地方,等 ...

等我試下先,唔該晒

yoowicked 發表於 2014-1-4 10:23
兩位ching,你地條麒麟開口未呢?我果條都5日喇,只係見佢啄苔,試過片糧、水滋、豐蝦,但好似無乜反應。睇 ...

我果條到今日都沒見過食野、仲有D警青、我覺得其倫仙開口仲難過畢畢、

最佳新人 突出貢獻

云海 發表於 2014-1-4 15:04
我果條到今日都沒見過食野、仲有D警青、我覺得其倫仙開口仲難過畢畢、

巳落缸難搞DD, 唔好搞佢, 不要開燈, 唔好睇佢.........
如能閘番開,現衹能每天定時試少少就行開甚或圍上報紙待其先安定......
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

capmo 發表於 2014-1-5 13:20
巳落缸難搞DD, 唔好搞佢, 不要開燈, 唔好睇佢.........
如能閘番開,現衹能每天定時試少少就行開甚或圍上 ...

明白,THX

論壇元老

capmo 發表於 2014-1-5 13:20
如能閘番開,現衹能每天定時試少少就行開甚或圍上 ...

咁請問用乜野糧引開口最好呢 ?

Ching, 你果條都未開口?我條都未,只係啄苔,好彩仲未瘦,但真係有尐擔心

論壇元老

yoowicked 發表於 2014-1-6 22:40
Ching, 你果條都未開口?我條都未,只係啄苔,好彩仲未瘦,但真係有尐擔心

未見過佢親口啄糧, 不過隔一陣過去睇番啲糧係少左.

最佳新人 突出貢獻

pc39dkk 發表於 2014-1-6 22:19
咁請問用乜野糧引開口最好呢 ?

有些要點比糧更重要, 不是用何糧魚便定開口....

首先要魚開口, 必先要令魚健康,
並巳能適應環境安定下有信心覓食,
再配合其有興趣的食糧才行.

我以前的衹是濕的細 Sure 粒及些 New life 細碎巳搞妥, 連蝦膠都未需出動.

如條魚仍慌失失, 見勿都走啦

主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶