海水領域 SeaFishZone

查看: 3696|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

太后同澳洲仙, 係未唔可以一齊養架? [複製鏈接]

樓主
2.5吋澳洲仙, 落缸三天, 相安無事
第2日被太后勁追, 今早發現條澳洲仙走了!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
係可以一齊養的,但你每次加新魚時最好留意吓缸內的魚有冇追打,有時不是一兩天和平共處就以為冇事的,比多d時間去觀察新魚和舊魚的行為,如新魚剛買返來檢疫完後搬回主缸住時,最好格住條新魚先,待牠很進食和識應缸內環境(逃生路線)等等後才放出來。咁樣牠的生全機會就大一點!

板凳
(太后,湯臣,藍仙,火花B,美法,美灰,一幢仙,西澳洲仙,檸批,毛巾,金蝶,斜紋蝶,豹紋蝶,皇帝蝶,黃尾箭,雞心吊,藍吊,加州鱷,黑背心)

地板
真係可以共存喎
(太后,湯臣,藍仙,火花B,美法,美灰,一幢仙,西澳洲仙,檸批,毛巾,金蝶,斜紋蝶,豹紋蝶,皇帝蝶,黃尾箭,雞心吊,藍吊,加州鱷,黑背心)

超級版主說法非常正確

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

可以㗎!

謝謝!
條魚開左口架啦! 我Q完放落主缸, 都有用箱隔開養架, 可能日子太短.
咁請問要隔幾耐先啱呢?
另外, 條十一間一齊放落缸, 點解佢又無事呢!?

ice28720 發表於 2013-12-24 12:18
係可以一齊養的,但你每次加新魚時最好留意吓缸內的魚有冇追打,有時不是一兩天和平共處就以為冇事的 ...

謝謝!
條魚開左口架啦! 我Q完放落主缸, 都有用箱隔開養架, 可能日子太短.
咁請問要隔幾耐先啱呢?
另外, 條十一間一齊放落缸, 點解佢又無事呢!?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

大法都會打澳洲仙
暫時停賽

咁有澳洲仙咪唔可以養大法

澳洲仙太善良了,好在我最早加,之後再加其他仙魚,佢地間中都搵佢黎祭旗,追一兩下
Reefing isn't a hobby, it's a mental condition.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

因為澳州仙魚尾黃色,所以追到。如果蓝咀两下就dead

最佳新人 活躍會員 熱心會員

mmmmming7 發表於 2013-12-24 16:39
澳洲仙太善良了,好在我最早加,之後再加其他仙魚,佢地間中都搵佢黎祭旗,追一兩下

我隻澳洲仙剛相反、差唔多大小、大后同法仙都怕澳洲仙

仙魚中澳洲仙可算善良—族,同尺寸的都會追逐下澳洲仙。
但澳洲仙對同類有時要打死先罷休。