海水領域 SeaFishZone

查看: 5185|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

終於開了新魚缸啦 [複製鏈接]

樓主
7 終於開左新魚缸攪掂晒︿︿啦

沙發
CHING .你個缸SET UP 有問題喎....塊綿一定要離水.如果唔係冇過濾作用.
仲有如果玩魚就要加盡生物環.現在太少了

板凳
不如用濾袋

地板
多謝提點……因為之前叫阿媽買左個筲箕裝住點知唔岩用濾袋有諗過阿……果日出去魚街問冇咩邊間有……係大堡x問過bm個隻要過幾日先有貨

加油

chun93829382 發表於 2013-12-15 21:30
多謝提點……因為之前叫阿媽買左個筲箕裝住點知唔岩用濾袋有諗過阿……果日出去魚街問冇咩邊間有……係大 ...

一個小提議,如果玩fot就唔好用綿袋,因為密度太高變左要經常洗,唔係會爆水

又學到野了……咁我係咪用白棉加筲箕阿?

chun93829382 發表於 2013-12-16 07:54
又學到野了……咁我係咪用白棉加筲箕阿?

冇錯。總之綿一定要離水就可以

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

停水後, 水位去到邊度?   (好似好滿下)
暫時停賽

可考慮下用我呢個筲箕,醜就醜樣d但有埋透明冚防彈水.
2013-12-16 09.46.12.jpg

2013-12-16 09.46.05.jpg
2013-12-16 09.45.57.jpg

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

風神兄出手啦!小弟又學到嘢!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

嘩,真係極少生物環,點養菌?如fot缸,沙底勿太厚!

So gun 發表於 2013-12-16 09:56
可考慮下用我呢個筲箕,醜就醜樣d但有埋透明冚防彈水.

呢個真係正, 學倒野
48 x 14 x 33 FOT
26-05-2013 開缸
器材:nj 4500, nj 800 推 jbl 18w uvc, 9L azoo 400倍, 21L ma, 20吋 LED x 2, 大陸做流 x 1, H&H M100, WP-25 做浪
魚: 藍吊, mo仔 x 2, 3間魔, 粉吊, 火箭吊, 皇帝, 藍紋, 天皇仙, 灰仙, 紅海騎士, 白尾

都唔錯話師兄你個方法︿︿主缸水位?我係出水位而已鑽左幾個洞防洪吸……生物環係咪要打爆頭倉阿?我有3l係舊環黎之後再買多3lma環……我有條帆吊今朝見到有白點……我而升溫到28 29度有落usa殺菌水……我咁做法岩唔岩阿?條魚而已比我用筲箕分開了…我仲要做d咩阿?…係到真係學到好多野