海水領域 SeaFishZone

樓主: obama810
打印 上一主題 下一主題

皇帝逃獄了 [複製鏈接]

calvinfff 發表於 2013-12-14 23:53
有冇捉king最近水聖帝? 好吸引

今水聖帝堅有質素,不過未見有一條全直,如果有全直或者有動力推我放左自己玩左條聖帝

calvinfff 發表於 2013-12-14 23:37
如果有澳洲/海南大帝就最好,而家好似冇乜返海南魚?

皇帝我目標堅定,只會玩聖帝同海南,海南帝身型此例我覺得係最靚,比澳洲更靚

聖帝真係領細白,係主缸落藥8日!全缸啲魚都無白點,唯獨聖帝依舊全新係,唯有捉出來落AB桶+籃十銅,今晚換桶時發覺d水印好嚴重,我已輕手20L水打大氣落5滴籃十字28度水,你地估條魚頂唔頂到呢
另外條法仙發吊,成日游埋一面又收口又白糞,係咪落藥後遺正呢?5日已換2次水,有無用呢?

風神173 發表於 2013-12-15 01:49
皇帝我目標堅定,只會玩聖帝同海南,海南帝身型此例我覺得係最靚,比澳洲更靚

師兄,係咪有條大聖帝?我係youtube見過,好靚好肥
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

obama810 發表於 2014-1-1 22:27
聖帝真係領細白,係主缸落藥8日!全缸啲魚都無白點,唯獨聖帝依舊全新係,唯有捉出來落AB桶+籃十銅, ...

師兄,當初只Q10日,所以中招
請問係咪AB桶每日換100%水10日?

你主缸都有白點蟲,應該係主缸落銅,keep 銅0.5mg/dL 14日
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

Seafishbaby 發表於 2014-1-2 22:36
師兄,係咪有條大聖帝?我係youtube見過,好靚好肥

係。條聖帝三年了

Seafishbaby 發表於 2013-12-13 18:16
白點生命周期應該十四日

邊個話你知白點週期係十四日架?

AB桶每日換足100%對啱水溫27~28C,20L水Keep5滴籃十字,今日第4日白點好似退了,

但魚身全部恐怖水印重退色...好不好停下藥呢/

主缸條法仔, 依然收口呆呆, 可能係過量Pointex中毒,剛剛買咗吸銅綿和試劑,希望救得番....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

obama810 發表於 2014-1-1 22:27
聖帝真係領細白,係主缸落藥8日!全缸啲魚都無白點,唯獨聖帝依舊全新係,唯有捉出來落AB桶+籃十銅, ...

細白只需要落銅..
慢慢加.
唔使拎出黎又咩abcd桶..
你咁攪 可以提早買過條

iphone5 發表於 2014-1-3 20:56
細白只需要落銅..
慢慢加.

可能奧巴馬ching認定條帝係白點怪,所以重點出擊
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-1-3 21:47
可能奧巴馬ching認定條帝係白點怪,所以重點出擊

好好一條聖帝就,,,,
你缸生物石..紫台生成點...?

iphone5 發表於 2014-1-3 22:39
好好一條聖帝就,,,,
你缸生物石..紫台生成點...?

暫時失敗,而家努力改善水質中
暫時停賽

iphone5 發表於 2014-1-3 20:56
細白只需要落銅..
慢慢加.

唉!又用寶貴生命換取經驗