海水領域 SeaFishZone

查看: 7140|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

細缸 UAS 設計圖 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

想開個細缸RT~
但 又化氮又水冷出入水,會搞到好突兀。
用背濾收埋化氮 ,主缸又淨返丁屎咁多位  。
所以有呢個設計

12 寸缸為例, 間 8cm 放背濾

背濾放 小水泵, 藻屏等, 仲可以收埋 水冷出入水。

唔計水冷/主缸照明 用電, UAS 水泵+燈 用15w 左右

大家有無意見指教下小弟?

UAS Design.JPG

沙發

放左澡屏,放化淡好掹,(中倉)QQ最小要留3寸X4寸半,(尾倉)上水泵留3寸X2寸半,(頭倉)落水得3寸X3寸,所以冇位放澡屏卅8cm己可做背滴,(對用掛濾可以放到澡屏,不做頭倉)

論壇元老

板凳
我諗住 連化氮都唔用~倉都唔間~  

地板
睇落又好似ok 不過想問會唔會好噪

我都諗左個啵CHING~ (定唔知邊到見到人地類似咁間)
諗住用14" 缸仔間成咁,作為初跳海之缸

目標係純用UAS去做過濾!
(盡量禁低跳海筆直

論壇元老

KKKen 發表於 2014-4-24 19:30
我都諗左個啵CHING~ (定唔知邊到見到人地類似咁間)
諗住用14" 缸仔間成咁,作為初跳海之缸

都唔錯喎,熱源仲少左

dicky826 發表於 2014-4-25 10:06
都唔錯喎,熱源仲少左

先DIY 生物石,浸泡期間再淘埋水冷&LED料同比人焊,

間埋UAS缸....

DIY缸計畫啊~

但太多考試projrect.....

論壇元老

KKKen 發表於 2014-4-25 22:50
先DIY 生物石,浸泡期間再淘埋水冷&LED料同比人焊,

間埋UAS缸....

唔知師兄想玩珊瑚定魚?
Diy生物石未必岩RT

dicky826 發表於 2014-4-25 23:52
唔知師兄想玩珊瑚定魚?
Diy生物石未必岩RT

缸都未開, 師弟都未算
BTW我諗住用泥開RT,見鬼佬都好似用到泥養珊瑚,咪想試下囉~
但好似剛剛整完要浸到佢唔影響pH先用得, 要30~90 日左右

整多兩條片睇下~
https://www.youtube.com/watch?v=5vlDZVu1ens
https://www.youtube.com/watch?v=vquc12eLFWk