海水領域 SeaFishZone

樓主: 謝米拿
打印 上一主題 下一主題

唔知有冇人玩衣啲呢     [複製鏈接]

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
由卵養到變成蟲?
蝦毛食乜架?

論壇元老

大大狼狗

沙發
謝米拿 發表於 2013-12-13 09:47
係呀由卵養大,佢地乜都食嫁,yeast, 牛奶,益力多,藻,我就用螺旋藻粉養大,因為用嚟餵魚,要高營 ...

我買過蝦bb,但養唔到,只想keep到幾日,是否需打氣呢?或有其他方法?

論壇元老

大大狼狗

板凳
謝米拿 發表於 2013-12-13 13:19
想keep倒幾日有個方法,你試下用個密小小嘅網隔哂啲BBS,之後加啲消毒過嘅海水( ...

論壇元老

大大狼狗

地板
謝米拿 發表於 2013-12-13 16:08
師兄養咩海洋生物餵BBS其實我每日都hatch好多BBS出嚟,其實自己hatch都好方便

要來喂珊瑚!如果打開盒放入雪櫃唔太好!
BBS買返來後,其實可唔可以用個盒盛載打小小氣,咁會唔會生存到幾日?

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-14 00:45
換左水,唔打氣係生存倒

如果唔放入雪櫃,bbs出世入8-12個小時內變左instar 2 就唔會再有營 ...

換乜水呢?
我一袋BBS買返來,要隔起晒換新水?咁樣好似好煩!
買返來食唔晒放入冰箱雪到一格格冇咁煩!
用時再溶雪,咁會唔會冇營養?

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-14 01:00
係,要隔起哂換新水,不然第二天掛掉很多,第三天會全滅

再溶雪要觀察一下啲橙汁會唔會已經流哂 ...

明白晒!

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-14 01:12
衣位兄弟加油,珊瑚一家大細等你照顧嫁

魚街冇新鮮綠水輪蟲賣,唯有試下BBS!只係過下餵食手隱!
唔餵都冇問題!