海水領域 SeaFishZone

查看: 14356|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

唔知有冇人玩衣啲呢     [複製鏈接]

樓主
初到貴境,請大家多多指教。話說小弟因工作便利,日日對住啲魚,仲要照顧佢地一日三餐,所以要養好多佢地出嚟,
養下養下養左個趣味出嚟,唔知有冇魚友都鍾意佢地
見笑了=〕

Photo 3-12-13 4 36 10 pm.jpg
Photo 3-12-13 4 37 33 pm.jpg

佢地真係幾靚

沙發

板凳
如果係觀察用途就唔洗咩設備,但如果好似小弟公司要照顧魚仔一日幾餐要養好多好高密度豐年蝦就要好複雜嘅設備呀

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
由卵養到變成蟲?
蝦毛食乜架?

衣d 我又唔覺得會有人化出來真系只為玩掛

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

sea monkey ……細路時的玩物

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唔難,淡水界成日見
卵好似要三百幾一罐?魚街賣$20袋,夠一兩餵餐咋
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

heary 發表於 2013-12-13 01:18
由卵養到變成蟲?
蝦毛食乜架?

係呀由卵養大,佢地乜都食嫁,yeast, 牛奶,益力多,藻,我就用螺旋藻粉養大,因為用嚟餵魚,要高營養

chihim 發表於 2013-12-13 02:06
衣d 我又唔覺得會有人化出來真系只為玩掛

係喎,我啲fd見倒我養倒啲咁靚嘅豐年蝦,個個都成日問我攞,要嚟開口呀,餵峇里天使呀,麒麟呀咁
所以公司啲魚大哂,冬天又冇魚苗,我都開返一個細嘅系統養住啲蝦仔照顧班大哥需要,當然我啲魚仔都係食佢地大,hehe
我衣家養住左六十萬隻豐年蝦,各位如果有需要可以問我攞呀,公司響火炭,office hour 自己帶個容器嚟攞

論壇元老

大大狼狗

謝米拿 發表於 2013-12-13 09:47
係呀由卵養大,佢地乜都食嫁,yeast, 牛奶,益力多,藻,我就用螺旋藻粉養大,因為用嚟餵魚,要高營 ...

我買過蝦bb,但養唔到,只想keep到幾日,是否需打氣呢?或有其他方法?

最佳新人

最佳新人 論壇元老

魚街個d廿蚊一袋得果小小,仲要死既佔1卅3…同埋好似要比岩既野d蝦b食,佢地先有「營養」比食佢地既魚吸收。養唔難,養得好,有營養又無病菌就唔係個個得…魚街個d?算吧啦…

最佳新人 論壇元老

師兄你係火炭番工,做室內魚場?

最佳新人 論壇元老

我都系火炭返工有機會去你到學下 .

其實我都唔明尐鬼佬點解叫佢做sea monkey,
邊忽似馬騮......

樓主飲唔飲奶茶coffee, 有嘢攞, 有嘢學, 抵請.
其實什麼時間方便呀 ?

論壇元老

正呀~師兄真好人

heary 發表於 2013-12-13 10:59
我買過蝦bb,但養唔到,只想keep到幾日,是否需打氣呢?或有其他方法?

想keep倒幾日有個方法,你試下用個密小小嘅網隔哂啲BBS,之後加啲消毒過嘅海水(幾多ppt都冇所謂20-30都得)最緊要係乾淨嘅,之後唔好打氣放入個冇蓋嘅container入面,成個放入雪櫃,可以放倒4-5日(4度果層)
希望幫倒你

TimTim 發表於 2013-12-13 11:37
魚街個d廿蚊一袋得果小小,仲要死既佔1卅3…同埋好似要比岩既野d蝦b食,佢地先有「營養」比食佢地既魚吸收。 ...

係呀,自己以前買過出面啲豐年蝦,營養唔多,有好多都已經死左果時仲係五蚊一包,衣家變左7蚊一包

TimTim 發表於 2013-12-13 11:40
師兄你係火炭番工,做室內魚場?

做乜衣為師兄心水咁清