海水領域 SeaFishZone

查看: 4723|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

求助白尾 [複製鏈接]

樓主

有冇師兄知大堡多數用咩餵魚?除紫菜外
新買左條白尾,粒糧望幾下,片糧試食過少少,但吐返出黎,風年蝦望都唔望,

沙發
買左幾耐?白尾都易開口,片糧試食過少少係好開始

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
白尾開口易
比少少時間

地板
我都係大堡買過,仲要係全場剩低一條,果陣俾條幢打到呢埋一角,見佢咁慘買左佢,三個星期咩都唔食,又生石,最後買冰鮮蝦整蝦膠先開口。
跟住落主缸餵左一兩個星期蝦膠都唔肯食粒,最後去左十日旅行返黎,佢食粒了,哈哈

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

冰鮮蜆開壳會食,万試万靈。佢D水質吾系好掂架。條條魚冇精神……耳班两條生石。

pca 發表於 2013-12-12 23:21
冰鮮蜆開壳會食,万試万靈。佢D水質吾系好掂架。條條魚冇精神……耳班两條生石。

師兄你意思大堡水質?

btw, 我唔知價下買左白尾, 應該無下次

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

你買果條幾多吋先?
白尾9.5吋以上會難開d

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

D幾日睇大堡都系五寸白尾……條條on居居。寫$380一條

果然。。。。蜆肉食到集集聲。。
但點特別訓練粒糧?

白尾警戒心好強, 唔好特別理佢, 佢會慢慢跟大隊食粒
48 x 14 x 33 FOT
26-05-2013 開缸
器材:nj 4500, nj 800 推 jbl 18w uvc, 9L azoo 400倍, 21L ma, 20吋 LED x 2, 大陸做流 x 1, H&H M100, WP-25 做浪
魚: 藍吊, mo仔 x 2, 3間魔, 粉吊, 火箭吊, 皇帝, 藍紋, 天皇仙, 灰仙, 紅海騎士, 白尾

我早幾日都大堡入左白尾,第2日爆晒白點=皿=

Dison 發表於 2013-12-13 20:09
果然。。。。蜆肉食到集集聲。。
但點特別訓練粒糧?

繼續餵佢幾日先,食大左胃口停肉,餵粒,餓幾日點都食架勒,哈哈哈

keung4k 發表於 2013-12-14 13:54
繼續餵佢幾日先,食大左胃口停肉,餵粒,餓幾日點都食架勒,哈哈哈

忍唔倒口
48 x 14 x 33 FOT
26-05-2013 開缸
器材:nj 4500, nj 800 推 jbl 18w uvc, 9L azoo 400倍, 21L ma, 20吋 LED x 2, 大陸做流 x 1, H&H M100, WP-25 做浪
魚: 藍吊, mo仔 x 2, 3間魔, 粉吊, 火箭吊, 皇帝, 藍紋, 天皇仙, 灰仙, 紅海騎士, 白尾

最佳新人 論壇元老

新買有冇西起先餵