海水領域 SeaFishZone

查看: 8531|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

求救""冇態的黑背心小醜'' [複製鏈接]

樓主
前幾日帶返黎''落缸到冇問題'
開口食野的重'
旦今日返到黎見佢柯白屎'
又吾開口食野\''吾知咩事\'
救咁多位C兄指點指點""
                              感謝

[size=11.199999809265137px] [size=11.199999809265137px]http://youtu.be/CjavHroHrqM

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
開缸幾耐?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
尾有白點, 不過唔好理白點住。
移佢出缸, 用AB 桶每日100% 換水,唔洗落任何藥。其他人叫你係呢段時間落抗生素只會死得更快。
開左口先慢慢落銅藥,
白點死晒就先落醫腸炎的藥

AB 桶> 每日換水> 開口> 落銅 > 無晒白點> 隨你點做

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

地板
ybkwok*)開缸到成年了。
米諾斯。)感謝。指點

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有可能係條魚本身問題,贊成米師兄建議
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我都有條小醜係咁……
請問:AB水係咪即係兩筒新水每日換新!?
咸度又應該要幾多呢?另使唔使打氣呢?如要,大或細氣呢??
唔該

米諾斯 發表於 2013-12-11 00:06
尾有白點, 不過唔好理白點住。
移佢出缸, 用AB 桶每日100% 換水,唔洗落任何藥。其他人叫你係呢段時間落 ...
先借帖一用!師兄你好!我也試個有這樣樣問題!是否是我們買了野生魚嗎?小弟也是新手,請問AB桶是怎做和怎用?謝謝C兄們

lcs04220422 發表於 2013-12-11 01:04
先借帖一用!師兄你好!我也試個有這樣樣問題!是否是我們買了野生魚嗎?小弟也是新手,請問AB桶是怎做和怎 ...

先預備兩桶水, 頭一桶係A . 放魚入去。打氣。
第二桶留第二日就咁放條魚過桶,係B 桶。
這時,A 桶清洗。放入新水。
重覆做過桶動作。

注意: 兩桶水温最好用暖暖教到一樣温度, 白點清最好教28度。

鹽度1.024 好了

明白了,謝謝C兄

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

新返背心唔可以放太咸, 1.008行兩三日先會好些
腸胃病就用sachem metronidazole,照份量落(有需要才考慮用)
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

阿峻 發表於 2013-12-11 03:13
新返背心唔可以放太咸, 1.008行兩三日先會好些
腸胃病就用sachem metronidazole,照份量落(有需要才考慮用)

太淡會令條魚有壓力,令佢更難開口

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

米諾斯 發表於 2013-12-11 10:03
太淡會令條魚有壓力,令佢更難開口

行淡可以醫治/避免發毛
魚本身都可以忍受高咸度變化,未試過出事
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

阿峻 發表於 2013-12-11 10:30
行淡可以醫治/避免發毛
魚本身都可以忍受高咸度變化,未試過出事

峻CHING 果D 魚特別唔同, 高手

我睇條魚就唔似白點喇,白點點會身上一粒都冇?
尾邊白點似毛菌類細菌,條魚已經冇態,捉出嚟小心對水AB桶加抗生素,
如果再唔用抗生素保護住條魚,就有危險了。。

inin 發表於 2013-12-11 12:00
我睇條魚就唔似白點喇,白點點會身上一粒都冇?
尾邊白點似毛菌類細菌,條魚已經冇態,捉出嚟小心對 ...

毛菌類細菌會有絲條,所以應該唔係,  似白點.
細白, 抗生素殺唔到白點蟲.
佢腸炎就得

非常認同inin師兄分析,小弟上個月買咗条背心,同樓主情況非常相似,好在有位師兄教導,即時將条背心攞出來用A、B桶加L字牌抗生素後,三天後已有明顯改善,其實樓主要分別出条魚症狀才可對症下藥,但以小弟所見,条魚似發毛,唔似白点!

多問一下!AB桶的水是用水喉水嗎?thx……各c兄

想請問各位c兄。抗生素用邊類會好用d。
感謝。。

有100mg,200mg同500mg 3種,每100mg 20L水,樓主條魚依家點?

500mg

500mg

500mg

500mg