海水領域 SeaFishZone

查看: 7149|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

心灰意冷 [複製鏈接]

樓主

本來8條魚 現已剩3條
情況亦非常差 落左藥都無用
病徵 有白點,發毛,爛其爛肉,咀腫
我已經唔識點做喇

雖然心情非常痛苦,底落
但我唔會放棄 會重頭黎過
想問人各位CHING 黎緊我要點做...

沙發
師兄不如重頭清缸從新嚟過,另外,將所有嘢消毒。

板凳
希望魚兒早日康復

地板
不如你講下你個缸的設備同SETTING先有人幫倒你
我之前用個IQ3養, 都冇乜點理, 存活率都高達八成

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

之前搞過D乜?影D相睇下,個缸所有設備
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 論壇元老

以本人意見, 我覺得養魚其實攪得越少越好, 愈簡單最好, 例如養魚數量要正常不得過量, 定時勸換水不可懶惰, (我潮這方向養魚已有九至十年, 一切正常)   

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

重頭黎過, 加油
30吋 Fot 背滴 12-8-2015

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

nickcw 發表於 2013-11-22 23:58
以本人意見, 我覺得養魚其實攪得越少越好, 愈簡單最好, 例如養魚數量要正常不得過量, 定時勸換水不可懶惰,  ...

☉︹☉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

講講你嘅設備。

本來一向都好好
就係衰無Q魚 最後入條其輪
野到成缸中晒招...
而家得返 小丑同藍吊...但佢地都已經好弱

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

又係衰呢樣,即係而家個缸仲有白點?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

死傷係過程, 經驗累積得來成果係樂趣
我只得6個月FOT經驗, 死傷無數,又清缸又消毒.......
慶幸已30日未有傷亡, 白點.生石仍在康復中....
Seafishzone好多有經驗post值得參考..
亂衝亂衝的我, 現在重學緊:
忍手....等.....觀察....我講就無敵, 做就無力

Ching 唔關事
係入左條帶菌者 攪到咁
經此一疫 唔會再懶q魚喇
確實好灰心 差d想退出
諗左一排 此終對魚既愛未減退
邊到跌底邊到爬起身
多謝各ching關心

同埋 我想講
Fs某間地鋪 買魚一定有野送
我永不再行入去

Fs係邊?

eerr12 發表於 2013-11-23 22:45
Ching 唔關事
係入左條帶菌者 攪到咁
經此一疫 唔會再懶q魚喇

好多人都會經歴過,反過缸反而令你知識有增無減
加油
☉︹☉

obama810 發表於 2013-11-23 22:54
Fs係邊?

fish street
☉︹☉

FS=魚街...
同埋想問問 我估最後會剩返隻醫生蝦
清缸行一個月 隻蝦要拎出來嗎?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

eerr12 發表於 2013-11-23 23:34
FS=魚街...
同埋想問問 我估最後會剩返隻醫生蝦
清缸行一個月 隻蝦要拎出來嗎?

軟體唔洗

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸