海水領域 SeaFishZone

查看: 7516|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

水濁不清 [複製鏈接]

樓主
一直都有個問題想問
小弟養鹹魚都經歷過反缸,搬屋
由反缸重黎起計 大約3年幾時間 慶幸個缸暫時穩定
但個缸就唔多美觀
小弟個缸12(D)x24(W)X19(H)
有生物石
石同玻璃成日起啡苔(玻璃D苔刷完第日又出番黎)
水面缸邊就出青苔 水亦唔係清 有d濛濛地
追post d人話初開缸 爆完啡苔一輪就會清 但我久久都未見有減退過d啡苔
3年幾內舊魚又冇死傷 其間加過魚都冇問題
咁其實咩問題導致缸水咁濁 會唔會係過濾唔夠? (1個Aqua CF700濾桶 1個缸內過濾 1個NACQQ化氮)
魚痾好多 餵我又唔覺得多 早晚1次 每次1分鐘同我掃完
係咪d環要洗一洗? (搬屋用舊環舊桶4年幾冇洗過 冇用棉)

唔好意思 文有D長 多謝解答

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
用桶唔用棉=_=

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸

板凳
Ching 可以話係全無真正既過濾系統....棉係唯一最先同最好既過濾.
一般咸水都唔建議用桶, 因流量唔大, 唔及滴流缸.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
棉一定要用,請問你用幾多L環?

最佳新人 活躍會員 熱心會員

出水口加綿兜,但水聲會較大,缸內加造流,可以的話加UV殺菌燈,減少亮燈時間.

多謝咁多位師兄教路
原來真係關棉事
初初接觸鹹水果時買濾桶時 唔太識呢d野
老闆同埋佢個熟客叫我直頭唔好落棉 用哂環就得
我就信佢一路都冇用..
小弟冇沙缸 又唔想成日拆個濾桶換棉
係咪得濾桶出水位加棉?

回樓上師兄
環我唔清楚幾多 濾桶同缸內過濾入面全部都係環
加埋缸內放左大慨3,4袋既環 我諗應該夠用

本身都有造流,亮燈時間6:00pm-10:00pm
其餘時間只開led燈

係濾筒之前加一個”前置”用來放綿。咁以後就不用攪濾筒,只係前置換綿便可。
”前置”新賣$160,二手約$50-80。
現在D環應該好汚Joe,順便洗洗佢
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

Lewis_Lo 發表於 2013-10-23 10:42
係濾筒之前加一個”前置”用來放綿。咁以後就不用攪濾筒,只係前置換綿便可。
”前置”新賣$160,二手約$5 ...

唔係好明
我個缸大慨係咁

點樣放個"前置"?

阿權 發表於 2013-10-23 11:35
唔係好明
我個缸大慨係咁

呢d? 駛唔駛再俾電定就咁插落濾桶前就ok?
再一次唔該師兄

係時候換缸!
換個背漏缸吧!

就咁插落濾桶前就ok

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

亦有機會消化細菌唔夠!

用濾桶係好麻煩,地方唔夠就用背濾。我放緊30"x18"x18",有無興趣?

我個缸換左2年都冇 又換我俾我老婆放入魚缸都似
消化菌我已經冇位再放@@ 舊缸背滴多出黎既環我新缸放得幾袋都已經冇位再放
所以再加多個過濾係缸入面再放環
等我經開魚街留意下先 有冇邊隻好介紹?
唔該哂各位師兄

咁複習仲乜。。。一個背滴缸就攪掂晒。。。

我都有用”前置濾筒”放滿綿。不過點解濾筒內D綿,都好污髒 ?

屎。泥。

2013年4月21日 ∼31吋假側濾魚缸