海水領域 SeaFishZone

樓主: appledaily
打印 上一主題 下一主題

唉,反缸了     [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

爆左啡苔後,要等到D苔退返先係完成!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

亞魔嚟阿太高,應中毒了
☉︹☉

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

eerr12 發表於 2013-10-7 23:29
8L 唔小啦
我得5L 咋

我用左好多環
返工冬眠放工失蹤善良熊

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

appledaily 發表於 2013-10-7 23:39
我諗住我養魚毛(最大3吋半,最細1寸半),所以可以多d密d

我個缸爆左兩個月啡苔,我諗完左n c ...

每1次加魚..都係新1次N-CYCLE
返工冬眠放工失蹤善良熊

多謝各位ching賜教

kwong426426 發表於 2013-10-7 23:45
亞魔嚟阿太高,應中毒了

d魚唔覺有表面傷痕,都好似中毒咁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

appledaily 發表於 2013-10-8 00:05
d魚唔覺有表面傷痕,都好似中毒咁

新開缸加魚太急了,應係 no2 爆紅,你又繼續買魚己導致反缸,
買幾條魔從新開始過啦,加油
記得 test no2.等 n-cycle 完成先好慢慢加魚...切記
☉︹☉

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

咁短時間死亡,最大機會爆no2
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

同埋新魚直車入缸,冇q魚、過淡,魚有異樣又冇處理,反缸係遲早問題。
建議日後先q魚過淡,魚有異樣換水打氣,多留意魚態,爬文學下醫魚。繼續加油!
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

睇吓d舊post學吓野,重新再來過

一定要Q魚啊..如果唔係好容易好似你宜家咁...
一般買魚返黎, 先過淡水5-10分鐘, 視乎你魚幾大, 目的係令飛碟蟲出哂黎 (UFO)
跟住AB桶Q 14日, 每日換新水, 咁樣白點應該無哂, 吊類及仙類可能要Q耐D
當然加魚加得太快系統都會頂唔順
如果你宜家無哂魚, 可以停一個月, 先換100%水, 洗環, 洗器材
魚缸無魚一個月應該無哂白點蟲

個人意見, 如有錯, 望各師兄多多指教
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

最佳新人 論壇元老

幾日香哂,9成中毒,NH3大機會。
75L 水,加魚真係要慢。因為魚多左,屎尿都會多。要時間比d bacteria生。

Seafishbaby 發表於 2013-10-8 11:44
一定要Q魚啊..如果唔係好容易好似你宜家咁...
一般買魚返黎, 先過淡水5-10分鐘, 視乎你魚幾大, 目的係令飛 ...

AB桶係唔係等於換100%水?

依家仲有兩條小丑B, 今朝都有開口...

TimTim 發表於 2013-10-8 12:31
幾日香哂,9成中毒,NH3大機會。
75L 水,加魚真係要慢。因為魚多左,屎尿都會多。要時間比d bacteria生。

依家諗返都覺得係,最後加個兩條吊,都有三吋,又五日內加,真係太密

appledaily 發表於 2013-10-8 13:09
AB桶係唔係等於換100%水?

依家仲有兩條小丑B, 今朝都有開口...

AB桶意思係用兩個桶, 每日換一個, 用完一個洗乾淨, 用第二個, 每日Q魚都係用100%新水, 加鹽, 打氣 (唔好打太大氣)
養咸野無得懶, 唔Q魚你好快會好灰, 然後離場
PK, 眼境仙, 聖帝, 澳洲仙(雌), 東非藍圈, 賓賓藍吊, 印藍b, 黑背心, 公子小丑,  雞心吊, 月光狐, 紅狐, 粉吊, 深水魔

appledaily 發表於 2013-10-8 13:18
依家諗返都覺得係,最後加個兩條吊,都有三吋,又五日內加,真係太密

請問你缸有幾升水? 如果你有50L水, 就要用5L環, 如果想再好就用SERA環, 貴D, 但可養多D菌
你係短時間內加魚加得太密, 生物環裡未有足夠的硝化菌去食魚魚的尿尿便便, 試想下如果魚魚生活係屎屎尿尿當中會點? 所以你日後加魚, 可以Q魚14日, 然後入主缸西起佢幾日, 等其它魚見慣新魚, 夜晚關燈後放佢出黎。
觀察佢一星期後, 如果無問題先去買新魚, 咁你大概3星期加一條魚

Seafishbaby 發表於 2013-10-10 08:58
請問你缸有幾升水? 如果你有50L水, 就要用5L環, 如果想再好就用SERA環, 貴D, 但可養多D菌
你係短時間內加 ...

thx ching。我見大家都鐘意熄燈放魚,但我就多數日頭放,因為可以睇下佢地有無打交,有錯請指教。

Seafishbaby 發表於 2013-10-10 08:58
你係短時間內加 ...

我依家75L水, 8L環

想問你地D Q缸有無用過濾?

最佳新人 論壇元老

appledaily 發表於 2013-10-10 12:12
我依家75L水, 8L環

想問你地D Q缸有無用過濾?

無過濾x1
黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

hkpeoppp 發表於 2013-10-10 13:41
無過濾x1

打氣? 換100%水?