海水領域 SeaFishZone

查看: 18484|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

唉,反缸了     [複製鏈接]

樓主
三個月前開缸,一直都慢慢加魚,個缸都好穩定。除左開缸死左一條小丑,之後都無死魚。到9月中有藍魔,藍咀,兩條小丑b,藍吊b。

可怕既事嚟喇:9月26日買左條粉吊,落缸已開口,亦無大問題。之後9月30日再買一條藍吊,同樣都落缸開口,魚態正常。

一直到上星期六,發覺兩條藍吊都擦身頻密,開始籬係缸邊。

星期日早上,藍魔離奇死亡。

今日早上,藍咀同新藍吊又返左大海。

今日晚上,舊藍吊同粉吊都鄉埋。

依家淨返兩條小丑b暫時相安無事。

想問有咩原因會令2日內死5條魚?可以點改善?係新如的魚既問題嗎?

附上藍吊遺照一張

沙發

板凳
kAIkIN 發表於 2013-10-7 21:43
有Q魚MA??

無,通常只係大缸西起佢,落粒糧如果開口就放出嚟。

Ching意思係新魚帶左d病落缸?

地板

講下咩設備器材同幾升水?呢到好多大師會分析到,尤其 wingk960
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實培養Q魚既習慣係最重要,
試想下,全缸每條魚都係自己精挑細選既,
誰也不想因為自己懶,而全軍覆沒!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

kAIkIN 發表於 2013-10-7 22:03
我諗九成啦再接再勵啦

想請教ching有咩病可以咁短時間殺咁多魚?藍吊張遺照有無咩答案?

依家有無咩善後措施?例如換80%水?

So gun 發表於 2013-10-7 22:16
講下咩設備器材同幾升水?呢到好多大師會分析到,尤其 wingk960

75L水背滴,8L環,清缸底,FOT,QQ化氮

ybkwok 發表於 2013-10-7 22:16
其實培養Q魚既習慣係最重要,
試想下,全缸每條魚都係自己精挑細選既,
誰也不想因為自己懶,而全軍覆沒! ...

師父,明白了

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

D魚臨走前有冇異樣?例如呼吸急促,打圈,發呆等?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

開缸唔算耐 短時間加太多魚 如果呼吸急
我估爆NO2

最佳新人 論壇元老

75L水量較少, 減環減石更加少,  一個月內加入7條魚.............都係快咗少少

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

8L環!真係太小
爆左no2(跟跟風先
返工冬眠放工失蹤善良熊

ybkwok 發表於 2013-10-7 22:45
D魚臨走前有冇異樣?例如呼吸急促,打圈,發呆等?

藍吊:多擦身,沉底,少發呆

粉吊:發呆打圈,撞場

藍咀:毫無異常

但所有魚死前都仲開口,不過好似食少左小小嘢。但由出病徵到死亡只係一日左右!

粉吊遺照

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

3個月就加到咁多魚,我諗你個缸,
連第一次N-Cycle 都未完成過!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

Teddy 發表於 2013-10-7 23:04
8L環!真係太小
爆左no2(跟跟風先

8L 唔小啦
我得5L 咋

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

eerr12 發表於 2013-10-7 23:29
8L 唔小啦
我得5L 咋

其實75L水,有8L環係好夠用,
問題係未夠菌!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-10-7 23:26
3個月就加到咁多魚,我諗你個缸,
連第一次N-Cycle 都未完成過!

我諗住我養魚毛(最大3吋半,最細1寸半),所以可以多d密d

我個缸爆左兩個月啡苔,我諗完左n cycle啩

重點你一下子加太多了
菌大哥話頂唔順