海水領域 SeaFishZone

查看: 4920|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手準備開缸,師兄們請進指教 [複製鏈接]

樓主
之前玩淡水,無位放沙缸,所以用掛缸化氮,水不太深60w應該夠。
主要養軟體LPS,重有冇咩要買?補品洗唔洗?

燈:MAXSPECT r420r 60W 16000k
缸:60cm × 30cm × 36cm
鹽:Red Sea Salt Reef Pro Salt & ATC光學鹽度計
化氮:Deltec MCE300
底沙:1吋鈣沙
造流:(邊隻好)
製冷:28A(用2217推,遲下可能推埋豆豆)
生物石:(幾多好,邊度買到d質數好的)

第一階段諗住買燈,生物石開缸先
之後再加化氮豆豆

問題
1.用內置時間制的LED,閒置時耗電如何,需外加時間制控制嗎?加了,內置的24時間制是否不能正常運作?
2.珊瑚用黑背景紙如何嫁?會唔會唔靚?
3.濾材原先諗住放碎生物石,不過又有師兄話濾筒好大機會積no3,不如無濾材就咁推水冷豆豆算,師兄們點睇?

小弟剛接觸,無多野唔識,資金有限,之後還有很多問題,請師兄們多多指教呀!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
甘細個缸,豆豆其實都唔需要了吧。

換ro水 足夠啦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
r420r無須再加時間制
黑色背景我覺得比籃好,有苔都吾係好覺眼

地板
成24吋缸點解唔買R420R 120W ? 我18吋用60W兩邊缸頂會有暗位,照唔哂,要set 到支燈最高先得.
另外B組藍燈個人建議最大去到80%好啦, 試過之前set到100%,玻璃生苔生得好快.
內置時間制好方便, 無須另加時間制

多謝師兄們的意見。
有冇多些RO水的資料?LPS都需要RO水嗎?http://item.taobao.com/item.htm?id=12387829160& e隻得唔得?
見到好多師兄個缸後面都一達達嫁野,是苔嗎?有益定有害?需清除?
120w應該是最fit的,不過我資金有限,電費都唔野小,水深大約13吋,深度應該唔成問題,不過就真係會兩邊黑,師兄點睇?

兩邊留來放低光珊瑚,不過電費 120w 一日開足12粒鐘用得幾多

再講都唔會12粒鐘開足100% 光

缸背果d 系苔來的吧。正常肯定有 紫苔 青苔,可以刮走的,不過時間長了系人都懶

我個人覺得養Lps 都用Ro會好好多。

謝謝chihim ching,如果RO 是這些嗎?
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=19912006604
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=10780246454
佢有d有壓力桶有d無,有d唔洗用電tim,邊隻先岩?

丫,重有用RO水有冇咩要注意/缺點?水會唔會過濾到咩都無晒,包括養份同元素,要添加補品補回養份呢?

ro 穩賣鹽的吖may 買好過淘寶。。。 系主頁有廣告 海鹽速遞 就系了

好像680包送貨,我ro系淘寶買的,但價錢差唔多 肯定系hk 買好啦

無泵ro 好慢,我本來都無,但頂唔住甘慢 都系後加左泵,不過我500幾L 水

本來都唔需要d 水有養分同元素。。鹽裡面米有羅

溝左之後就養分元素充足啦

MCE300我用個,感覺麻麻。一來多泡,二來清潔唔方便,三來貴。Budget有限不如諗下轉用第種