海水領域 SeaFishZone

查看: 7568|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

第一次...... [複製鏈接]

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

樓主
第一次幫襯......第一次養......發仔
請教法仙仔通常衰咩多? 有咩要特別留意?

同場加影一齊返o黎嘅粗間插花火焰仙

我是買魚狂…也是死魚皇

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
法仔通常好易開口,養定左會比較惡.
如果第時想養灰仙.就麻煩D!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

最佳新人 活躍會員

板凳
ybkwok 發表於 2013-9-20 10:49
法仔通常好易開口,養定左會比較惡.
如果第時想養灰仙.就麻煩D!

Thx!
法、灰二選其一,我揀咗法。法仔有冇話會咩病痛多d㗎
我是買魚狂…也是死魚皇

地板
我上星期都入左條約2吋,早2日落缸即比紫月,藍面先後招呼,差d冇命,西返起好彩重會食野,Ching你有咩好辦法順利入缸?
由零開始。。。

論壇元老

最佳新人 活躍會員

kin0913 發表於 2013-9-20 11:36
我上星期都入左條約2吋,早2日落缸即比紫月,藍面先後招呼,差d冇命,西返起好彩重會食野,Ching你 ...

都係果幾招啦...打得唔勁就放個魚網落缸等惡魚收斂下,窮追不息就西起惡魚,再唔係就起石轉境。
多謝師兄提醒,我缸都有條惡紫月仔,仲要大佢少少,睇嚟遲d都要先兜起佢,之後才放法仔至安全d。
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

HTM 發表於 2013-9-20 11:08
Thx!

好態
法其實冇話咩病痛多,算易養!
師兄邊度貨?仲有冇灰,想入番條
☉︹☉

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

HTM 發表於 2013-9-20 11:08
Thx!

都係果D,餵多D紫菜,有頭洞機會少D,
自然最靚
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

最佳新人 活躍會員

kwong426426 發表於 2013-9-20 12:07
好態

Thx!
我早幾日係海國買嘅,當時有灰有法,依家就唔知仲有冇喇
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2013-9-20 12:22
都係果D,餵多D紫菜,有頭洞機會少D,
自然最靚

我d圈同帝都有頭洞,餵紫菜都冇用
我是買魚狂…也是死魚皇

HTM 發表於 2013-9-20 12:33

我依家條法仔都係海國貨就嚟3吋,開始小惡
頭洞試吓用 fish solution,
☉︹☉

論壇元老

養過幾條灰都被打死!
TIga

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

缸水經常有銅?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員

kwong426426 發表於 2013-9-20 12:07
好態

昨日中午去海國睇過仲有灰法,1條灰最細1寸多、3寸幾多有、法最細2寸

最佳新人 活躍會員 熱心會員

我之前D魚都有頭洞、網上都睇過話餵紫菜有用、但喂左好耐都無改善、個人認為同水質最大關係,我之前NO3>100自從降低後就無頭洞、我以架D魚都沒喂過紫菜,都無頭洞、

論壇元老

最佳新人 活躍會員

kwong426426 發表於 2013-9-20 12:39
我依家條法仔都係海國貨就嚟3吋,開始小惡
頭洞試吓用 fish solution,

哩支嘢聞說只得亞瑪有售,其口碑我覺得同easyneo差不多...有師兄當係神水,亦有師兄話用咗同冇用分別不大。
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

everest 發表於 2013-9-20 12:52
養過幾條灰都被打死!

誰是兇手
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2013-9-20 14:37
缸水經常有銅?

未加沙缸之前都好耐冇落過銅。有人話我之前支化氮唔夠力,加沙缸後換咗支curve7,都唔覺有改善
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

最佳新人 活躍會員

云海 發表於 2013-9-20 15:26
我之前D魚都有頭洞、網上都睇過話餵紫菜有用、但喂左好耐都無改善、個人認為同水質最大關係,我之前NO3> ...

控制NO3此說法未聽過喎,求教師兄用咩嚟降NO3
我是買魚狂…也是死魚皇

論壇元老

HTM 發表於 2013-9-20 19:58
誰是兇手

法,打到貼埋左係造流位,之後西起左都救唔返,收左口!
TIga

云海 發表於 2013-9-20 15:12
昨日中午去海國睇過仲有灰法,1條灰最細1寸多、3寸幾多有、法最細2寸

thx
今曰心引起去買左 3吋嗰條了
☉︹☉