海水領域 SeaFishZone

查看: 3681|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

RT 沙缸 設計 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

岩岩羅左個真滴返黎~請各師兄 比 d 意見 沙缸應該點搞
深藍色為現在設計~ ,只有 1塊玻璃,構思中 加1 塊玻璃 令到d 水由底過,而呢塊玻璃高過個沙缸, 高出水面既部份 用黎掛澡屏做ATS,一物2用 ,2邊用燈照。
而咁既設計是否需要 落水2個閘制呢 ?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
你個沙缸同主缸有幾大,禁整驚你個沙缸第日會好難洗喎,由其快ats板

論壇元老

板凳
主缸 24 平方缸  約 200L
沙缸就 20 x17 x 17  約100L

咁...落水還落水, ats 獨立自已1個泵 行  會好d 嗎?
仲諗住 慳咁個泵 少d 熱量

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
玻璃做ATS板,太光滑,藻比較難生
因為生藻需要光,慢水流,仲有空氣,
水不斷在玻璃表面流下,太快,所以要用粗糙表面膠板,藻才會生長在水與空氣之間之空間,以模擬海浪打向岸邊礁石環境
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

喔~其實我會玻璃上  夾 十字繡板 。
請問 用水冷出水口黎 入ats 會唔會 太凍 ,不利澡類生長

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

dicky826 發表於 2013-9-19 10:47
喔~其實我會玻璃上  夾 十字繡板 。
請問 用水冷出水口黎 入ats 會唔會 太凍 ,不利澡類生長

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

Ching 你依家咁整D水流有問題
ATS右边D水會流入沙缸而左边水就流到尾倉
因為你間左玻璃,沙缸D水由底走所以左边D水
流下就被冲走,而且有机會有氣泡一同流入由上
水帶入主缸。
我建議玻璃照整但唔使咁高用作沙缸走水
ATS就係右边玻璃同化氮中間
即係化氮放左D,落水係最尾T出來加閘制