海水領域 SeaFishZone

樓主: calvinfff
打印 上一主題 下一主題

成長編系列 - 澳洲仙 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Galaxy 發表於 2013-9-10 11:04
不是最入面個缸!

仲以為你捉條細,post張靚相黎look look 啦
暫時停賽

各師兄,求救!我8月頭係king sir 買左條兩寸半西澳,入缸幾日開左口一路都勁搶食,上星期尾開始唔食糧,但仲有嚼石嚼沙面,點算!?
Reefing isn't a hobby, it's a mental condition.

mmmmming7 發表於 2013-9-10 20:25
各師兄,求救!我8月頭係king sir 買左條兩寸半西澳,入缸幾日開左口一路都勁搶食,上星期尾開始唔食糧,但 ...

可能食滯左啫,試下餵少量毛蝦紫菜

唔急,澳洲仙好餓得
暫時停賽

calvinfff 發表於 2013-9-10 20:55
可能食滯左啫,試下餵少量毛蝦紫菜

唔急,澳洲仙好餓得

Thx ! 請問毛蝦是不是急凍豐年蝦?
Reefing isn't a hobby, it's a mental condition.

毛蝦 and 急凍豐年蝦 喺兩樣嘢嚟㗎

樓主,你果條邊度買?上星期六,我都在日x入條八吋西澳洲仙公(都等了大半年),第一日就開口食生口,第三日就搶食粒糧。真好彩!

daniel 發表於 2013-9-11 14:59
樓主,你果條邊度買?上星期六,我都在日x入條八吋西澳洲仙公(都等了大半年),第一日就開口食生口,第三日就 ...

King 蛇....8月中入的

感覺上西澳魚狀態好d,  東澳仙有時要一頭半個月先開口
暫時停賽

calvinfff 發表於 2013-9-11 16:58
King 蛇....8月中入的

感覺上西澳魚狀態好d,  東澳仙有時要一頭半個月先開口

西澳開口率都幾大。只要幾日時間。king sir 大部份西澳仙都開晒口

風神173 發表於 2013-9-11 19:14
西澳開口率都幾大。只要幾日時間。king sir 大部份西澳仙都開晒口

好多時見西澳仙9成9都係乸多

今次只係第一次捉
暫時停賽

calvinfff 發表於 2013-9-11 19:51
好多時見西澳仙9成9都係乸多

今次只係第一次捉

一向都係少公.如果細size更加少,我條都等左好耐先有.買時5吋唔夠,而家已經8吋幾了

風神173 發表於 2013-9-11 21:50
一向都係少公.如果細size更加少,我條都等左好耐先有.買時5吋唔夠,而家已經8吋幾了

我都等左3-4水先等到呢條  
暫時停賽

calvinfff 發表於 2013-9-11 21:53
我都等左3-4水先等到呢條

好野係需要耐性的

boar36 發表於 2013-9-11 12:17
毛蝦 and 急凍豐年蝦 喺兩樣嘢嚟㗎

我條西澳b餓左4,5日今日終於食番佢之前至愛formula two 粒糧,yeah !
不過佢d色偏淡,可能我無水冷,水溫29-30,請問有咩可以增色?

mmmmming7 發表於 2013-9-11 23:19
我條西澳b餓左4,5日今日終於食番佢之前至愛formula two 粒糧,yeah !
不過佢d色偏淡,可能我無水冷,水溫 ...

我都無用水冷,水溫29度!
想魚增色,試吓虾紅素嘅魚糧啦!

我又嚟貼吓先

mmmmming7 發表於 2013-9-11 23:19
不過佢d色偏淡,可能我無水冷,水溫 ...

至愛formula two 粒糧 x2
我都無用水冷 x2
暫時停賽

boar36 發表於 2013-9-12 09:42
我又嚟貼吓先

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

boar36 發表於 2013-9-12 03:02
我都無用水冷,水溫29度!
想魚增色,試吓虾紅素嘅魚糧啦!

Thx brother !

佢應該可以o係聖誕前, 做番個真正o既男人

更新日期: 2013年9月20日

Aust [2013-09-20].jpg (141.12 KB, 下載次數: 59)

Aust [2013-09-20].jpg

暫時停賽

正呀
48吋缸有湯臣,黃吊,青魔X6,黑背心X2,,北斗,灰仙,火炭仙,橙點泥鯭x2,黑小丑,關刀,藍面x2 ,藍吊,澳洲藍面,眼鏡燕,法仙共23條魚