海水領域 SeaFishZone

樓主: waiwai98
打印 上一主題 下一主題

WHERE有紅龍RD3買...... [複製鏈接]

論壇元老

有時買野都睇彩數,但一分錢一分貨買得呢個價錢材料造工檢測應該都會嚴謹啲嘅!
TIga

chihim 發表於 2013-9-7 22:34
最後米繼續用waveline 算。。。本來想買彩虹。。但保養問題

都系算了  用翻大陸野

呢排我玩好多隻泵,大陸D泵我唔理佢DC還是AC,都係差唔多,講靜方面隻隻咪係差唔多,個人建議都係用反大牌子啦,PJ或NJ呢D,話哂都可靠好多,唔洗擔心咁多

可以比大家參考下
NJ 8000 = PJ 9000
AC 12000 = 弱過 PJ 9000 但強過 PJ 7500
DC 10000 同 AC 10000一樣 = PJ 7500

ABYZZ 最細都17000L 5尺缸樓上

AQUABEE 11000L 上水 寸二, 變反一寸可能會頂

肥仔Tim 發表於 2013-9-9 00:52
呢排我玩好多隻泵,大陸D泵我唔理佢DC還是AC,都係差唔多,講靜方面隻隻咪係差唔多,個人建議都係用反大牌 ...

請教一下....頂既意思係咩??......我個岩岩訂左缸.....2個低上水...係35MM...

最佳新人 論壇元老

肥仔Tim 發表於 2013-9-9 00:52
呢排我玩好多隻泵,大陸D泵我唔理佢DC還是AC,都係差唔多,講靜方面隻隻咪係差唔多,個人建議都係用反大牌 ...

CHING 係咪計換左上水泵個水位變化而得出呢個結論的呢???

論壇元老

waiwai98 發表於 2013-9-9 02:57
請教一下....頂既意思係咩??......我個岩岩訂左缸.....2個低上水...係35MM...

啲水出唔切水留在水管内令壓力增大有機會損壞水泵!
TIga

waiwai98 發表於 2013-9-9 02:57

頂水咪嘈D,D水去唔切35mm咪o岩囉

everest 發表於 2013-9-7 18:17
剛剛上左官網睇,都無85w只有新款75w係下左架,舊款65w無事有賣,陶瓷磁芯鈦軸都係德國製造不是深圳代工的! ...

75w改做80w,唔係85w

nickdo 發表於 2013-9-9 10:27
CHING 係咪計換左上水泵個水位變化而得出呢個結論的呢???

係呀!保守約2M高度泵既比較!有時單睇揚程表無乜用,實實際際來一次比較得出呢個結果

PJ - 老牌子,實際,可靠,唔頂水既話都好靜(6000已上用一寸上寸,靜好多)
NJ - 都係大牌子,好夠力(成隻牛咁),不過發現左—個問題(呢個問題只在鹹水),新賣落水,好靜無問題,支蕊唔可以乾,如果唔係就又噪又震
大陸牌子 - 聲音方面,同以上差唔多,勝在平

老實講,DC AC其實都係差唔多,DC優勝方面就係可以較大細,AC多數無